Вие имате прво да ја знаете вистината

Италијанска полиција упадна во словенечко село кај Трст: Им го одзеде ѕвоното од црквата затоа што правело бука цела вечер

Во Долник кај Трст, каде што живее словенечкото малцинство, властите ги запленаа ѕвоната на црквата Свети Урх. Причина за ова е пријавата поради прегласното ноќно ѕвоно, што беше содржината на петицијата пред неколку години. Но ѕвонењето на црковните ѕвона треба да биде само врв на ледениот брег на несогласувањето меѓу селаните.

Некои од селаните веќе подолго време се жалат на биењето на камбаните во тамошната црква, особено на ѕвонењето во 6 часот наутро и на ноќното чукање на црковниот час. Затоа петицијата ја напишале пред години, но според зборовите на управителот на долинската парохија, Клемен Залар, потписниците на петицијата се сослушани кон среднината на 2020 година утринските ѕвона се преместени за во 7 часот, а ноќното ѕвоно беше укинато.

Но, следеа нови барања за општо ограничување на ѕвонењето, па тие се вратија на утринското ѕвоно во 18 часот. Неделава повторно ќе го сменеа времето на ѕвонење на 7, но беа претекнати од властите кои едноставно ги одзедоа ѕвоната.

Според италијанскиот РАИ, наредбата за одземање на ѕвоното ја потпишал обвинителот од Трст, Антонио Де Николо, откако го добиле извештајот. Де Николо во својата одлука се осврна и на петицијата.

Оваа недела долината ја посетија и претставници на словенечката национална заедница во Италија, кои најпрво се сретнаа со Залар, а потоа и со градоначалникот на Долник, Сенди Клун. Тој вети дека ќе се сретне со свештеникот и ќе најде заедничко решение, камбаните во црквата Св. Урта повторно да бијат.

Но, како што истакна за РАИ, регионалниот претседател на Советот на словенечките организации, Валтер Бандељ, ова прашање е правна работа што треба да ја решат адвокатите, но од друга страна тоа е одраз на препукувањата во селото што треба да се надминат.

Сепак, бискупот од Трст, Џампаоло Крепалди, предупредува „дека во селото се шири непријателска и нетрпелива атмосфера, како кон членовите, така и кон добрата на католичката заедница, која не се чувствува доволно заштитена“. Тој ги повика властите да трагаат по вистината и правдата во насока на нов почеток во знакот на пријателството, објави Приморски дневник.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!