Вие имате прво да ја знаете вистината

Додик е пред банкрот, продажбата на Електростопанството е последниот доказ за падот

Неликвидноста на институциите на Република Српска и потребата од императивно задолжување „без да се бара цена“ е присутна со години, но последните настани, политика и санкции само дополнително го нагласуваат тоа.

Најавите дека Република Српска би можела да ги продаде хидроцентралите Требишњица (ХЕТ) се само последен доказ дека режимот на Милорад Додик е пред финансиски колапс и банкрот. Потребна е финансиска инјекција за финансирање на администрацијата, но и политички акции за обезглавување на државата БиХ.


Порано проблемот со недостигот на средства Додик го решаваше со задолжување на меѓународните финансиски пазари, па на домашните, но денеска нема посериозна финансиска институција која би му позајмувала. Познатата Лондонската берза помина неславно со каматни стапки за ваква финансиска институција.

Финансиската положба на и онака кревката РС беше особено нагризана од пандемијата, а Додик имаше намера да го реши проблемот со Централната банка.

На 16 март 2020 година, медиумите објавија дека Додик на седницата на Претседателството на БиХ предложил Централната банка на Босна и Херцеговина да ослободи две и пол милијарди КМ. Како што појасни, ќе предложи да се намали задолжителната резервна стапка за банките за да останат повеќе пари за граѓаните и стопанството. Имено, тие ќе ја користат надлежноста што Претседателството на БиХ ја има над Централната банка на Босна и Херцеговина.

Ќе барам да се укине негативната стапка на задолжителни резерви, да се намали за половина, за да биде 5 проценти. Со тоа би се ослободиле две и пол милијарди конвертибилни марки ликвидни средства преку Централната банка на БиХ, што ќе влијае на ликвидноста на банките и можноста за следење на случувањата во економијата, рече Додик.

Иако за такво нешто најде некои сојузници во сите три политички блока, предлогот беше отфрлен првенствено од меѓународните претставници кои го држат финансискиот сектор во БиХ под нивна контрола.

Финансиските изгледи на РС особено ги отежнаа новите американски санкции за Додик и најавите за нови физички и правни лица околу него. Кога ќе останете без пари, се продава семејно сребро, а во случајот со РС, тоа е заедничка сопственост или малку што останува од него, пред се енергетски ресурси.

Требишњица (ХЕТ)

Додик претходно стратешки ја организираше Електропривреда РС како холдинг од десет независни компании, од кои пет се занимаваат со производство на електрична енергија и пет компании за дистрибуција. Компанија од оваа структура, која е во целосна сопственост на владата на РС, може да се продаде без поголеми проблеми по итна постапка но по намалена цена.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!