Вие имате прво да ја знаете вистината

Фасцинантно откритие, Под Антарктикот пронајдена колонија од дури 60 милиони ледени риби, живеат на територија голема како Малта (Видео)

Во Веделевото Море на Антарктикот е пронајдена колонија од 60 милиони риби. Тоа е област со големина на Малта, која е единствен и досега непознат екосистем.

Ова откритие е показател за тоа колку малку се знае за она што се наоѓа во длабочините на морето. Се верува дека е најголемата колонија во светот составена од импресивни ледени риби (Neopagetopsis ionah). Внатрешноста на нивното тело е видлива. Ледените риби се единствените ‘рбетници кои немаат црвени крвни зрнца. За да преживеат на екстремно ниски температури, овој вид развил протеин против смрзнување.

Германскиот истражувачки поларен брод Polarstern ја откри оваа рибна колонија за гнездење во февруари минатата година. Бродот истражувал морски длабочини на половина километар оддалеечени од него. За снимањето е користена камера со големина на автомобил. Беа истражувани океанските струи и откривањето на оваа колонија беше големо изненадување.

Четири часа гледавме гнездо по гнездо риби. За тоа време поминавме можеби шест километри. Никогаш не сум видел нешто слично во 15 години проучување на океанот. Откако ги забележавме, ги информиравме експертите кои ги познаваат овие видови. Тие ни кажаа дека тоа е нешто многу уникатно, се сеќава Аутун Пурсер, истражувач во германскиот институт Алфред Вегенер.

Дополнителен увид нè натера да сфатиме колку е уникатна и фасцинантна оваа колонија на риби. Професорот по биологија од Универзитетот во Орегон, Џон Постлетвејт, истакна дека ова е изненадувачко и значајно откритие. Како што рече, количината на биомаса пронајдена за него била, најблаго речено, неочекувана.

Истражувачите нагласија дека колонијата се наоѓа на површина од 240 квадратни километри. Едно гнездо се наоѓа во просек на три квадратни метри. Секое гнездо има во просек по 1.735 јајца.

Според зборовите на Пурсер, морската област е два степени Целзиусови потопла од околината, поради што овие риби се чини дека ги привлекува малку потопла вода. Дополнителните истражувања ќе одговорат на неколку прашања. Меѓу нив е и колку долго возрасните риби чуваат јајца. Експертите шпекулираат дека тоа би можело да потрае со месеци.

Со оглед на тоа дека станува збор за единствен екосистем во целиот свет, научниците сметаат дека треба да се прогласи за заштитено подрачје, пренесува CNN.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!