Вие имате прво да ја знаете вистината

Сензационално откритие на генетичарите: Се Побива ставка од Дарвиновата теорија за еволуцијата!?

Научниците од Германија и САД докажаа дека мутациите на ДНК, поради кои еволуираат организмите, не се случајни. Според Дарвиновата теорија, мутациите се случуваат случајно, а потоа се фиксираат оние кои даваат одредени предности. Мутациите се случуваат кога ДНК не се обновува во претходната форма по оштетувањето, туку создава нова варијација.

Отсекогаш мислевме дека мутациите во растителниот геном се случајни, вели Греј Монро, вонреден професор по растителна наука на Универзитетот во Калифорнија. Излегува дека мутациите воопшто не се случајни во смисла дека се добри за растенијата.

Секогаш сметавме дека мутациите во растителниот геном се случајни, рече авторот на студијата, вонредниот професор на науката за растенијата, Греј Монро, од Универзитетот Калифорнија. Се покажа дека мутациите воопшто не се случајни во смисла дека се корисни за билките или растенијата. Тоа е целосно нов начин на гледње на мутациите.

За време на тригодишно истражување, авторите секвенционираа ДНК на стотици растенија Arabidopsis thaliana , мал цвет што генетичарите го земаат како модел на растителниот организам поради неговиот релативно мал геном од околу 120 милиони базни парови. За споредба, човечкиот геном содржи приближно три милијарди базни парови.

Истражувањето беше направено во Институтот за развојна биологија Макс Планк во Германија, каде што научниците ги одгледуваа примероците во лабораториска средина што им дозволуваше на растенијата со дефекти кои можеби нема да преживеат во природата да преживеат под контролирани услови.

Секвенционирањето откри повеќе од милион мутации, меѓу кои научниците идентификуваа образец кој е во спротивност со тезата на еволутивната теорија за случајноста на мутациите. Тие откриле дека во регионите на геномот кои се одговорни за растот на клетките и експесијата на гените мутациите се јавуваат многу ретко.

Биолошки најважните региони на геномот се заштитени од мутации. Во овие региони, поправката на оштетувањето на ДНК е особено ефикасно – објаснува Детлеф Вегел, раководител на студијата, научен директор на Институтот Макс Планк.

Билката се развива така што неговите најважни места се заштитени од мутации. Ова е возбудливо затоа што би можеле да го искористиме откритието за да откриеме како да ги заштитиме човечките гени од мутации , рече научникот.

Авторите открија дека начинот на кој ДНК ланецот е замотан околу протеинот укажува на тоа дали некој ген ќе мутира или не.

Тоа значи дека можеме да предвидиме кои гени веројатно ќе мутираат, додаде тој. Истражувачите се надеваат дека оваа сознание ќе им помогне на производителите кои се потпираат на генетските модификации да би произвеле подобри резултати, како и да овозможат идни третмани на болестите предизвикани од мутациите, вклучително и канцерот. Резултатите од оваа студија се објавени во часописот Нејчер.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!