Вие имате прво да ја знаете вистината

Вака ќе изгледа Белградското Метро, објавени се првите фотографии, а познато е кога ќе биде завршен целиот проект (фото)

Горан Весиќ, заменик градоначалник на Белград, денес ги објави проектите за првите шеснаесет станици на белградското метро, ​​кои ги изработи архитектонското студио ОБЕ од Белград.

Целта на конкурсот беше да се избере најквалитетното решение со автентичен стил и дизајнерски концепт не само за метро станиците туку и за брендирање на целата прва линија на метрото, рече Весиќ, гостувајќи во утринската програма на ТВ Пинк. .

Тој рече дека метро линијата 1 на потегот Макиш – Мириево ќе биде долга околу 21,1 километар со вкупно дваесет и една станица .

Дел од трасата од станицата Макиш до станицата Бели Води е планирана во отворен ископ во должина од околу 2,15 километри, потоа на делницата во должина од 11,2 километри од станицата Бели Води до станицата Панчевачки мост ќе се изгради метро во длабок тунел така што последната делница долга 5,7 километри од станицата Панчевачки мост до Мириево би се работела на отворен ископ, прецизира Весиќ.

Тој објасни дека линијата 2 на белградското метро ќе биде на потегот Земун – Мириево, со вкупна должина од 21,1 километар и со 23 станици .

Француската компанија Егис работи на проектирање на втората линија на белградското метро како и на решението за третата линија на потегот Бањица – Бежанија, со вкупна должина од околу 24 километри од 23 станици.

Весиќ повтори дека првата линија на белградското метро ќе биде завршена до 2028 година, а втората линија до 2030 година .

Изградбата на белградското метро е најважниот инфраструктурен проект на Белград во 21 век и остварување на сонот кој трае 51 година. Тоа е проект кој ќе овозможи многу поголема удобност во сообраќајот и ќе го внесе Белград во редот на современите светски метрополи, рече Весиќ.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!