Вие имате прво да ја знаете вистината

Се продава вилата на Тито во Палиќ по вртоглава цена: Можеше да вреди многу повеќе

Се продава вила Конен во Палиќ попозната како Титова вила.

Продавачот бара 800.000 евра.

Изградена е во 1903 година, а од 1946 година се користи за општински потреби, а во 50-тите години го носи името на претседателот на поранешна Југославија.

Низ оваа вила поминале многу култни творци и уметници, како Оскар Давичо, Антоније Исаковиќ, Милан Коњовиќ… и тука се создадени некои од најголемите дела на српската литература како „Деобе“ и „Корени“, напишани од Добрица Ќосиќ.

Вилата на Конен се разликува од сите други во Палиќ, се издигнува на парцела од 4.233 метри квадратни, се крие меѓу голем парк од борови.

Има површина од 234 метри квадратни, изградена е од цврст материјал во стилот на Арт Нову, дизајниран од Рајхл Ференц, но подлегна на забот на времето и му треба адаптација.

Според одлуката од 2018 година, по повеќе од седум децении конфискација, таканаречената Титова вила во Палиќ требаше да им биде вратена на наследниците на Вилим Конен.

Богатиот германски индустријалец со еврејско потекло Вилем Конен поседувал неколку фабрики и станови во Суботица, куќи во Нови Сад и Белград и две вили во Палиќ. Најпознатиот недвижен имот го изградил во 1900 година во шумата Палиќ, а во неа е роден Вилим Конен помладиот, кој ја наследил вилата.

„Вилата стана национално богатство во 1946 година, се користеше за општински потреби, а бидејќи најдобар производ од тоа време беше Тито, за да не се чуди народот што се случува во неа, ја нарекоа Титова вила.“ – пишува српски Курир.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!