Вие имате прво да ја знаете вистината

Наидовме на носталгично видео од Сплит од 1964 година: погледнете како изгледал цветот на Медитеранот пред речиси 60 години

Дали е Грција? Не е. Дали е тоа француската ривиера? Не е. Дали е тоа Турција или Швајцарија? Рим? Едноставни НЕ Е. Станува збор за Југославија, земја со 19 милиони жители – Оваа видео е од 1964 година на кое меѓу другото е прикажан и Сплит, ја наидовме во објава на страницата Иселеник од Хрватска .

Креаторот ја објаснува историјата на Сплит додека во видеото се снимките како било некогаш, придружени со романтична музика.

Децата си играат на ѕидовите изградени во 295 година од нашата ера – вели машки глас и објаснува дека десет илјади мажи десет години ја граделе палата, а Египјаните испратиле сфинга која сè уште го набљудува светот.

Погледнете ги прекрасните, носталгични кадри од Сплит како било некогаш:

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!