Вие имате прво да ја знаете вистината

постигнат договор во Брисел: цела ЕУ ќе има универзален полнач за мобилни телефони и таблети

Земјите-членки на ЕУ денес договорија заеднички став за единствен полнач за електронски уреди, врз основа на кој ќе преговараат со Европскиот парламент за конечниот текст на законот.

Заедничката позиција, договорена од амбасадорите на земјите-членки во Комитетот на постојани претставници (Корепер), е мандат што му дозволува на претседателството на Советот да започне преговори со Европскиот парламент откако парламентот ќе се согласи за неговата позиција.

На 23 септември минатата година, Европската комисија предложи решение за полнење на електронски уреди како мобилни телефони и таблети, кои сите треба да имаат USB влезен слот тип C, што е клучен чекор за конечното воведување на универзален полнач.

Комисијата предложи измена на директивата дека USB Type C треба да стане стандарден отвор за полнење за паметни телефони, таблети, камери, слушалки, преносни звучници и рачни конзоли за видео игри.

Универзалниот USB-C слот ќе им овозможи на потрошувачите да полнат уреди со истиот USB-C полнач, без оглед на брендот на уредот.

Предлогот предвидува продажба на полначи одвоено од електронските уреди, што значи дека при купување на нов уред нема нужно да биде вклучен нов полнач. Ова треба да го намали количеството на електронски отпад.

Заедничкото решение за полнење електронски уреди би требало значително да го намали бројот на полначи кои се акумулираат во домовите за потрошувачи и да донесе значителни заштеди. Според проценките на Комисијата, потрошувачите од ЕУ би можеле да заштедат 250 милиони евра годишно на непотребно купување полнач. Исто така, треба да го намали количеството електронски отпад за околу илјада тони годишно.

Од 2009 година, Комисијата се обидува да го реши проблемот со еден полнач за електронски уреди, што доведе до значително намалување на бројот на различни полначи и решенија за полнење од околу триесет на три.

За да се добие универзален полнач, неопходно е да се обезбеди целосна интероперабилност од двете страни на кабелот: електронскиот уред и приклучокот за надворешно напојување. Комисијата најавува дека ќе предложи измена на регулативата во оваа насока, која би стапила во сила истовремено со новата директива.

Најголемиот отпор на универзалниот полнач со години го има американскиот производител Apple.

Повеќето телефони што се продаваат денес користат микро-USB слотови за полнење, но не и iPhone на Apple, кој не може да се полни со полнач направен за најчесто користените производи на Android.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!