Вие имате прво да ја знаете вистината

Словенците во голем страв од мечките, за 15 години бројот им е тројно зголемен, во последниот напад на ловец му беа искршени ребрата

Блиските средби меѓу мечките и луѓето во Словенија не се невообичаени, а неодамнешниот напад на мечки на несовесен ловец повторно го отвори прашањето за одржливоста на растечката популација на мечки.

„Подолго време предупредуваме дека има премногу мечки во нашата област и се плашам дека ова нема да биде изолиран случај“, рече државниот секретар за земјоделство Антон Хареј, коментирајќи го инцидентот во кој 63-годишен ловец беше убиен минатиот викенд.

Тој бил нападнат во шумата, додека бил со другите членови на ловечкото друштво, од мечка која го бранеше своето младенче и „заработил“ скршеница на раката, повреди на ребрата и рани на грбот.

Во 2004 година во Словенија имавме околу 400 мечки, а сега според некои проценки се 1.200, што е значително премногу ако се земе предвид нашата област, рече државниот секретар.

Периодот на четирикратно зголемување на бројот на мечки во Словенија се поклопува со времето на нејзиното членство во Европската унија, иако не се знае дали постои причинско-последична врска меѓу двата факти.

За евентуалното застрелување на мечките одлучуваат државата, која поседува најголем дел од шумите кои зафаќаат повеќе од 60 отсто од територијата на Словенија и Министерството за животна средина и просторно планирање.

Ова е многу чувствителна тема, имајќи предвид дека мечката е заштитена со закон, и дека многу здруженија за заштита на животните се залагаат за изнаоѓање решенија за соживот на луѓето и животните.

Министерството за животна средина и просторно планирање во понеделникот соопшти дека нема да предложи застрелување на мечката која нападна ловец и нејзиното младенче во последниот инцидент и предупреди дека Владата има направено долгорочни планови за отстрел на диви животни и заштитени видови.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!