Вие имате прво да ја знаете вистината

Ќе возиме и на земја и во воздух, Клајн Визион со погон на БМВ докажа дека летечки автомобили наскоро ќе станат реалност (видео)

Пред неколку децении, летечките автомобили се сметаа за сигурна карактеристика на иднината. Сепак, и покрај бројните обиди, ниту една компанија не успеа да пушти вакво возило во масовно производство.

Денес, производителите од целиот свет, вклучувајќи ги и големите автомобилски гиганти, работат напорно за да донесат летечки возила со големина на автомобил на пазарот. Ниту еден од нив не е толку близок како Клајн Визион АирКар.

На крајот на 2020 година, АирКар го направи својот прв лет и оттогаш компанијата континуирано напредува кон производство. Денеска можеме да потврдиме дека добиле сертификат за пловидбеност од Словачката транспортна управа. На летечкиот автомобил му беа потребни повеќе од 70 часа тестирање за да добие сертификат.

Тој е придвижуван од 1,6-литарски четирицилиндричен мотор на БМВ со 140 КС, со АирКар способен да изведува сериозни воздушни маневри. Сертификацијата на АирКар ја отвора вратата за масовно производство на високоефикасни летечки автомобили. Тоа е официјална и последна потврда за нашата способност засекогаш да го промениме патувањето на средни растојанија, рече Стефан Клајн , пронаоѓач, лидер на тимот за развој и тест пилот.

Пред 50 години, автомобилот беше олицетворение на слободата, рече Антон Зајац , ко-основач на проектот. АирКар ги проширува тие граници, носејќи нè до следната димензија: каде што патот се спојува со небото.

Клајн Визион би можела да биде единствената компанија која е толку блиску до вистинското производство на ваков летечки автомобил. Нивната цел е јавната верзија да има домет до 1.000 километри. Соодветно е способен во воздух и на земја, и не е премногу голем.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!