Вие имате прво да ја знаете вистината

Астрономите открија мистериозен пулсирачки објект кој би можел да биде нова ѕвезда во универзумот

Астрономите открија мистериозен објект кој емитува сигнал од радио бранови кој пулсира на секои 20 минути.

Тимот кој стои зад откритието верува дека објектот би можел да биде нова класа на бавно ротирачки неутронски ѕвезди со ултра моќно магнетно поле. Повторливите сигнали беа откриени во текот на првите три месеци од 2018 година, но потоа исчезнаа, што сугерира дека тие се поврзани со драматичен, еднократен настан, како што е земјотресот.

Беше малку страшно за астроном, бидејќи не се знае што го прави тоа, рече Наташа Харли-Вокер, од Меѓународниот центар за радио астрономија на Универзитетот Кертин, која го предводеше тимот што го направи откритието.

И покрај необичноста на сигналот, тимот верува дека изворот е веројатно ротирачки објект, а не технолошки напредна цивилизација што допира од вселената. Тоа дефинитивно не се вонземјани, рече Харли-Вокер.

Објектот, се верува дека е оддалечен околу 4.000 светлосни години од Млечниот Пат, исто така одговара на предвидениот астрономски објект наречен ултра-долгорочен магнет, класа на неутронска ѕвезда со најмоќното магнетно поле од сите познати објекти во универзумот.

Тоа е вид на бавно ротирачка неутронска ѕвезда за која се предвидува дека постои, теоретски, рече Харли-Вокер.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!