Вие имате прво да ја знаете вистината

Додик го најави своето враќање во институциите на БиХ под еден услов

Членот на Претседателството на БиХ, Милорад Додик, рече дека првиот тест пред учеството на српските претставници во работата на институциите на БиХ е дека ќе се предложи закон според кој РС и српскиот народ не можат да се нарекуваат геноцидни.

– Ќе предложиме закон со кој РС и српскиот народ не може да се нарекуваат погрдни имиња, ќе одиме таму и ќе видиме што понатаму. Ако има волја за работа, ќе работиме – изјави Додик на новинарите во Прњавор.

Тој потсети на заклучоците на Народното собрание дека српските претставници во институциите на БиХ работат во согласност со она што е оценка и интерес на РС.

– Нема да треба ништо да се менува во тие заклучоци, само правилно да се протолкува – рече Додик.

За следната вонредна седница на Народното собрание рече дека е пристојно повторно да се седне, откако поминаа шест месеци од одлуката да не учествуваат во работата на институциите на ниво на БиХ.

– Причините поради кои донесовме одлука зошто не се појавуваме во носењето на одлуките не исчезнаа, туку се тука, но има некои идеи – рече Додик.

Додик оцени дека би можело да биде корисно да се предложи закон според кој секое нарекување на РС и на српскиот народ геноциден или творевина од тој вид да се казнува со затвор.

-Сега гледам некои од опозицијата повторно галамт, пред еден месец рекоа дека не ги интересира, дека не сакаат, ништо нема да направат, а сега кога се обидуваме да направиме нешто, ништо не вреди, истакна Додик.

Тој додаде дека овие несериозни политички ставови не треба да се земаат предвид, но смета дека тие се добредојдени соговорници во Народното собрание.

– Ќе ми биде многу важно да слушнам што мислат претставниците на опозицијата – заклучи Додик.

Додик денеска изјави дека РС има своја позиција и уставни овластувања и дека претходно изнесените хипотези за распадот на БиХ во некои политички кругови се земаат „здраво за готово“.

На вчерашната изјава на претседавачот со Претседателството на БиХ, Жељко Комшиќ, дека префрлањето на политичкиот фокус на разговорите за Изборниот закон во Неум покажува дека тоа не е ништо друго освен параван за сепаратистичките активности на Додик, тој одговори дека е смешно да се претставува таква приказна на тој начин.

– Ја разбирам политичката борба која нам ни прешишува ништо што не чини. Некои претходни хипотетички тврдења кога укажавме дека ако БиХ не го реши својот проблем, не останува ништо друго освен да се распадне, а ние претпочитаме мирна поделба, тие го земаат здраво за готово“, им рече Додик на новинарите во Прњавор.

Додик истакна дека српските функционери константно зборуваат и како одговорна политика наметнуваат дека сакаат уставен поредок во БиХ, што значи РС да има свои овластувања предвидени со Уставот, а тие се поврзани со правдата, финансиите, армијата и се друго.

– Ги димензиониравме нашите активности со донесување заклучоци, повлекување на согласноста за вооружените сили, индиректните даноци, судскиот и обвинителскиот совет, едноставно постапуваме одговорно, согласно Уставот – рече Додик.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!