Вие имате прво да ја знаете вистината

Жена пријавила сексуален напад во виртуелен свет: „Нивните аватари го допираа мојот, а тие снимаа сè“

И тоа се случи – Британката Нина Џејн Пател (43) пријавила дека била сексуално злоставувана од група мажи во метаверс, што е веројатно првата пријава за групно вознемирување во виртуелната реалност.

Случајот, рече таа, се случил на почетокот на овој месец во метаверсот Хоризонт Венус во сопственост на Мета (поранешен Фејсбук), а таа била вербално и сексуално нападната од банда машки аватари. Интересно е тоа што Пател е ко-основач и потпретседател на Research во конкурентскиот метаверс Kanubi Ventures со седиште во Лондон.

– Неполна минута подоцна се приклучив на виртуелниот свет на Хоризонт и веднаш во фоајето ме малтретираа машките аватари кои беа таму, го опиша своето искуство Пател, додавајќи дека и ги дофрлале ласциозни коментари, допирале делови од телото од нејзиниот аватар и правеле фотографии од екранот од нападот.

Сама морав да го скинам VR-от за да го прекинам нападот и оттогаш страдам од вознемиреност, им се доверила на лондонските новинари.

Мета одговори на нејзините обвинувања.

Жал ни е што ова се случи бидејќи нашата цел е сите што ќе дојдат на Horizon Venues да имаат позитивно искуство. Постојат безбедносни алатки кои можат да го спречат тоа и сакаме тие да бидат брзо достапни за сите за да ги спречиме таквите работи и да ни дадат можност да истражиме, рече Мета.

Според она што го откриле, Пател не користела ниту една од овие алатки. Таа не ги блокирала напаѓачите, не ги замолчувала (опција: mute) или не ги пријавила. Пател се брани дека не се сетила толку брзо да реагира. Пред овој групен напад, беше пријавен уште еден случај на индивидуално сексуално вознемирување во кое машки аватар несоодветно допрел жена, но истрагата покажала дека корисникот не користел безбедносни алатки за да го спречи нападот. Проблемот, се чини, е што оваа опција не е лесно достапна за корисниците.

Horizon Venues е таканаречен виртуелен свет кој им овозможува на корисниците да се дружат едни со други, да присуствуваат на виртуелни концерти, да гледаат натпревари и емисии или на пример, да готват, и да влезат во тој свет користејќи VR комплети или 3D виртуелни очила без да го напуштат својот дом. По тој повод создаваат аватар, односно свој дигитален лик.

Покрај Horizon Venues, има и Horizon Home, Workrooms и Worlds, а до местата моментално може да се пристапи со помош на VR Quest опрема. Facebook дозволува влез и преку своите профили и виртуелните очила Oculus Quest 2, но се уште се во бета фаза на развој.

На официјалната веб-страница на Venues, корисниците пријавуваат слични непријатни ситуации, како што се следење од сомнителни машки аватари во виртуелниот свет и неможност да најдат опција за блокирање или пријавување напад.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!