Вие имате прво да ја знаете вистината

За првпат снимен напад на Орки на најголемото животно на Земјата по смртта на диносаурусите: „Го јаделе неговиот јазик додека бил жив“ (видео)

„Ова е најголемиот предаторски настан на планетата: најголемиот предатор го убива најголемиот плен“
Китовите убијци (Orcinus orca) првпат биле забележани за време на операциите за лов и убивање на сините китови (Balaenoptera musculus), најголемите животни на планетата, пишува Business Insider .

Според извештајот објавен во списанието Marine Mammal Science , научната заедница долго дебатира дали орките можат да ловат сини китови.

Научниците од Центарот за истражување на китови во Западна Австралија снимиле јато орки како напаѓа сини китови во три наврати во водите на австралиската држава Западна Австралија.

Во 2019 година, орките убиле две единки во период од 16 дена, а третата во 2021 година – се наведува во извештајот на списанието Science of Marine Mammals.

„Значајно е тоа што првиот кит очигледно бил здрав возрасна единка“, се вели во извештајот.

Првиот убиен кит бил долг речиси 22 метри, а научниците пристигнале на местото на настанот откако орките одгризале парчиња од неговата кожа, телесните масти и поголемиот дел од грбната перка на китот.

Орките потоа немилосрдно го нападнале китот – три го турнале под вода, а две му ја нападнале главата.

Студијата вели и дека 50 орки и стадото што го извршиле нападот го јаделе лешот шест часа.

Следниот напад се случи неколку недели подоцна. Дваесет и пет орки нападнале младенче од син кит долг 12 метри.

Последниот напад траел 90 минути, а орките го бркале китот долг речиси 14 метри цели 24 километри. И орките го удирале овој кит и го турнале под вода. Откако го турнале под вода, орките ги нападнале главата и јазикот на китот.

Јато од 50 орки потоа се хранеле со трупот.

Претходно се сметаше дека само најголемите орки можат успешно да нападнат кит. Сепак, студијата наведува дека трите напади биле предводени од женки. Студијата наведува дека желбата да ги нахранат своите потомци ги направила поагресивни.

„Ова е најголемиот предаторски настан на планетата: најголемиот предатор го убива најголемиот плен“ , изјави за National Geographic коавторот на студијата Роберт Питман , морски еколог од Институтот за морски цицачи на Државниот универзитет во Орегон.

Веќе немаме диносауруси, па за мене, како зоолог и биолог на китови, ова е прекрасна работа, заклучил Питман.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!