Вие имате прво да ја знаете вистината

Покренат Меѓународен проект за литература за деца и млади

Во рамките на Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност “ИНАКУ”– Скопје покренат е Меѓународен проект за литература за деца и млади во кој ќе бидат вклучени голем број истакнати универзитетски професори и писатели од земјава и странство.

Меѓу имињата кои ќе бидат дел од проектот се: проф.д-р Стана Смиљковиќ, проф.д-р Милутин Ѓуричковиќ, Љубивоје Ршумовиќ, проф.д-р Тихомир Петровиќ, проф.д-р Миомир Милинковиќ, проф.д-р Сунчица Дениќ, проф.д-р Мирјана Стакиќ, Зоран Пеневски, проф.д-р Виктор Радун, Снежана Алексиќ Станојловиќ од Србија, проф.д-р Вања Ангелова и Латинка Златна од Бугарија, проф.д-р Бајрузин Хајро Плањац, проф.д-р Саша Делиќ, Ранко Павловиќ, Јелена Глишиќ, Сабина Дајановиќ Салетовиќ и Тања Томиќ од Босна и Херцеговина, Фрањо Франчич, Петра Бауман и Соња Цекова Стојаноска од Словенија, Милица Бакрач, Лабуд Н. Лончар и Александра Вујисиќ од Црна Гора, м-р Татјана Милановиќ и Саво Костадиновски од Германија, Олга Лалиќ – Кровицка од Полска, м-р Жарко Милениќ од Русија, м-р Жаклина Михајлова од Австралија, Ана Багрјана од Украина, Мирослав Демак од Словачка,

Од земјава во проектот се вклучуваат голем број автори како: проф.д-р Васил Тоциновски, проф. д-р Мито Спасевски, проф.д-р Весна Мојсова Чепишевска, проф.д-р Александар Прокопиев, проф.д-р Благица Петковска, Александар Поповски, Горјан Петревски, проф.д-р Христо Петрески, доц.м-р Трајче Кацаров, проф.д-р Елизабета Бандиловска, проф.д-р Виолета Мартиновска, Виолета Танчева Златева, д-р Даниела Андоновска Трајковска, д-р Ана Петреска, д-р Милена Ристова Михајловска, д-р Лили Бошевска, проф.д-р Виолета Николовска, Билјана Станковска, м-р Огнен Неделковски, м-р Весна Бошковска, Весна Мундишевска – Велјановска, Славица Дабевска – Ќировска, м-р Ели Маказлиева, м-р Славица Урумова Марковска, Јадранка Клисарова, Лили Арсова, Филип Димкоски и други.

Веќе е распишан Конкурсот за Меѓународниот фестивал за творештво за деца и млади, кој ќе се одржи на 21 март оваа година во Скопје, а во истиот термин ќе се одржи и интернационалната онлајн трибина на тема “Литературата за деца и млади денес – тенденции, специфики и перспективи”.

Исто така, во подготовка е новиот број на меѓународното списание за книжевноста за деца Нов круг.

Наскоро ќе биде распишан и Конкурсот за наградата „Силјан Штркот” за најдобра критика и есеј за книга за деца.

Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност – Скопје, постои веќе неколку години и веќе има успешно реализирано повеќе проекти.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!