Вие имате прво да ја знаете вистината

Австралија ќе потроши рекордни 50 милиони долари за заштита на коалите, тие се симбол на државата

Австралија ќе потроши рекордни 50 милиони австралиски долари во следните четири години за подобрување на долгорочната заштита и закрепнување на популацијара на коалите, објави во саботата канцеларијата на премиерот Скот Морисон.

Коалите се една од најомилените и најпрепознатливите икони на Австралија, како дома така и ширум светот, и ние сме посветени да ги заштитиме за генерациите што доаѓаат, рече Морисон во соопштението.


Фондот ќе се користи за обновување на живеалиштето на коалата, подобрување на нашето разбирање за популацијата на коала, поддршка на обуката за третман и грижа за коалите, рече Морисон.

Од 2018 година, околу 30 отсто од коалите во Австралија се изгубени поради пожари, суши и расчистување на земјиштето за развој, според австралиската фондација за коали во септември 2021 година. Ова вклучува сериозни загуби на населението по катастрофалните шумски пожари во 2019 година, кои уништија повеќе од 12 милиони хектари.


Покрај тоа, популацијата на коала во Австралија е загрозена од неодамнешното ширење на кламидија, сексуално пренослива болест која може да предизвика слепило и болни цисти во репродуктивниот тракт на животното што може да доведе до неплодност дури и смрт.

Научниците сега тестираат вакцини против кламидија за да ги заштитат животните. Истражувачите, исто така, ја проучуваат генетската сила на населението за да видат како уникатните варијанти на ДНК можат да обезбедат отпорност на болести, се вели во соопштението од кабинетот на премиерот.


Коалата е наведена како ранлива категорија и е на Црвената листа на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN).

IUCN вели дека има меѓу 100.000 и половина милион коали во дивината, но австралиската фондација за коала вели дека бројот е околу 58.000.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!