Вие имате прво да ја знаете вистината

Новата варијанта на омикрон е за 33 отсто позаразна од основната верзија, полесно ги заразува и вакцинираните од ковид

Омикронската подваријанта BA.2 која брзо се прошири во Данска, е попренослива од повообичаената подваријанта BA.1 и е уште поголема веројатност со неа да бидат заразени и вакцинираните, покажа новото данско истражување.

Помеѓу декември и јануари, беше спроведена студија за да се анализира ширењето на инфекцијата со коронавирус во повеќе од 8.500 дански домаќинства.

Таа покажа дека веројатноста лицата заразени со подваријантата БА.2 да ги заразат другите околу себе е за 33 отсто поголема во споредба со лицата заразени со варијантата БА.1.

Студијата исто така покажа дека оригиналната подваријанта BA.1 предизвикува повеќе од 98 проценти од омикронските инфекции, но нејзиниот „близок роднина“ BA.2 брзо стана доминантен вид во Данска, соборувајќи го BA.1 од тронот во втората недела од јануари.

„Заклучуваме дека омикронот БА.2 е значително попренослив од БА.1 и во исто време има фактори кои го заобиколуваат имунолошкиот систем и со тоа дополнително го намалуваат заштитниот ефект на вакцинацијата против ковид“, заклучија научниците кои ја спровеле студијата.

Студијата, која сè уште не поминала рецензија, беше спроведена од научници од Серумскиот институт Statens (SSI), нивните колеги од Универзитетот во Копенхаген и од Данското биро за статистика и Данскиот технички универзитет.

„Ако сте биле изложени на подваријанти BA.2 во вашето домаќинство, веројатноста дека ќе се заразите со него во рок од една недела е 39 проценти. Вакцините продолжуваат да играат важна улога. Ако сте биле изложени на варијанта BA.1 наместо BA.2, веројатноста да се заразите во рок од една недела би била 29 проценти“, рече водачот на студијата и главен автор Фредерик Плеснер, додавајќи дека наодите покажуваат дека BA.2 за 33 проценти позаразна од БА.1.

Случаи на инфекција со омикронската субваријанта BA.2 се регистрирани и во САД, Велика Британија, Шведска и Норвешка, но во многу помала мера отколку во Данска, каде што тие сочинуваат околу 82 отсто од сите регистрирани случаи.

Студијата, исто така, покажа дека BA.2 е релативно поуспешен од BA.1 кога станува збор за инфекција на луѓе вакцинирани со две дози и оние кои примиле дополнителна бустер доза.

Ова е доказ дека оваа подваријанта има фактори кои го заобиколуваат имунолошкиот систем уште поуспешно од претходните.

Научниците повторуваат дека вакцините продолжуваат да играат многу важна улога во заштитата на поединците.

Студијата покажа дека и во овој случај тие биле целосно вакцинирани, а особено оние кои примиле бустер доза биле помалку подложни на инфекција и пренос на вирус во споредба со оние кои не биле вакцинирани.

Прелиминарната анализа на SSI покажа дека нема разлика во ризикот од хоспитализација на лица инфицирани со субваријантата BA.2 во споредба со оние заразени со BA.1.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!