Вие имате прво да ја знаете вистината

Почина создавачот на кексот Плазма, со него растеа многу генерации во поранешна СФРЈ (фото)

На Твитер се појави веста дека почина еден од креаторите на бисквитите Плазма, Петар Тутовац.

Петар Тутовац од Хрватска го донел Милош Рељин, на предлог на тогашниот директор Момчило Филиповиќ, основачот на компанијата Бамби.

Во шеесетите години на минатиот век почнав да го барам најдобриот бисквит во Европа. По една година посета на сите фабрики, патот ме одведе до Милано, каде што го видов „плазмон“ во голема реклама. Тој е бисквит кој се топи во устата. Тогаш пресеков и решив да се занимавам само со тој бисквит, рече Филиповиќ.

Додека бараше поддршка за изградба на фабрика за бисквити во Пожаревац, Филиповиќ бараше и стручен кадар. Тој му се обрати на Милош Рељин, кој по негова препорака го носи Петар Тутовац од Хрватска. Неговото име се поврзува со почетокот на производството на плазма бисквити во поранешната држава.

Тутовац работеше во мала фабрика за кекс, каде што не бил задоволен. Потоа со семејството дошол во Лесковац. Кога дошол, имал диплома мајстор за производство на бисквити, која ја добил на курс во фабриката Краш. Во меѓувреме напредуваше и по систематизацијата стана технички директор.

Набрзо беше покрената акција за избор на името на фабриката во Пожаревац. Името Бамби на тој натпревар го дале родителите и децата. Наградата беше семеен одмор на море. Филиповиќ го дал името Плазма.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!