Вие имате прво да ја знаете вистината

Човиќ и Додик се согласуваат: „Трајната цел на Бошњаците е да ги претворат Хрватите и Србите во национални малцинства“

Претседателот на ХДЗ БиХ, Драган Човиќ, ги охрабри политичарите на Република Српска да продолжат да се занимаваат со политика и да го зајакнуваат ентитетот и да спречат уставни промени кои ќе го доведат во прашање концептот на БиХ како држава на три конститутивни народи.

Човиќ ова го изјави говорејќи на седницата на парламентот на Република Српска во Бања Лука, каде што беше поканет да учествува на дебата за ситуацијата во БиХ. На седницата беше поканет и претседателот на Партијата за демократска акција (СДА), Бакир Изетбеговиќ, но тој одби со образложение дека за ситуацијата во БиХ пред се треба да се расправа во државниот парламент.

Човиќ рече дека е јасно оти денеска во БиХ не функционира речиси ништо, особено владеењето на правото, па нема друг излез освен да се бараат заеднички решенија преку разговори, со што се објаснува одлуката за доаѓање во Бања Лука.

„Ништо не исчезна од 95-та и од стратегиите на трите конститутивни народи во тоа време“, рече Човиќ, кој ги опиша дискусиите за измените на изборниот закон како еден вид Дејтон II.

Тој рече дека неуспехот на разговорите од јуни минатата година се резултат на конфликтот околу различните концепции на БиХ, велејќи дека Бошњаците барале само изговор да ги отстранат етничките префикси од уставните решенија со покренување на прашањето за можна граѓанска држава.

Тој ја повика РС да не се согласува со тоа.

„Играта на граѓанска држава е јасно препознаена“, рече Човиќ, кој им рече на парламентарците на РС дека во првата фаза се прават обиди за мнозинството Хрвати во Федерацијата БиХ, а потоа истиот модел ќе се повтори во целата бошњачка држава каде што мнозинство се Бошњаците.

Сето ова, според него, е јасен пат кон унитаризмот, кој потоа произведува сепаратистички тенденции како реакција.

„Императив е да се зачува уставот на БиХ“, рече Човиќ, додавајќи дека е крајно ризично за сите во БиХ да го покренат прашањето за уставните промени бидејќи БиХ може да опстане само како земја на три еднакви конститутивни народи.

„Вие ја чувате РС. За тоа секој може само да ви позавиди“, им рече Човиќ на српските политичари, повикувајќи ги да ја остават „вратата доволно отворена за другите два конститутивни народи“.

Членот на Претседателството на БиХ, Милорад Додик, на истата седница рече дека кризата во БиХ е очигледна и голема, но рече дека ситуацијата во РС „никогаш не била подобра“, особено во економската и финансиската сфера. Според него, „народот живее добро“, а тоа го негира само опозицијата, која Додик ја обвини дека е кокреатор на санкциите што му ги воведоа САД поради корупција и ја поткопува стабилноста на БиХ.

Тој ја повтори својата стара теза дека БиХ е само еден вид заедница, а РС е држава во сите погледи, фалејќи се дека вниманието на меѓународната заедница сега е насочено и кон тој ентитет.

Како што објасни, добрите односи со Србија, Русија и Српската православна црква се основата на надворешната политика на РС, но за него е многу важно и Хрватска, како членка на ЕУ и НАТО, „да не е свртена против РС“.

Тој се пожали дека има голем товар на грбот да ги „дефинира српските национални интереси како лидер и државник“.

„Ние не го водиме процесот на отцепување, но ако нема договор во БиХ, таа не може да опстане туку ќе се распадне“, рече Додик, кој, како и Човиќ, тврди дека трајната цел на Бошњаците е да ги претворат Хрватите и Србите во националните малцинства.

Тој, исто така, заклучи дека причините за прекин на блокадата на централните власти на БиХ, која српските власти ја спроведуваат од средината на 2021 година, не исчезнаа, одлучувајќи да протестира против наметнувањето на законот за забрана на негирање на воените злосторства. Тој предложи да се направи обид да се реши проблемот со дополнување на законот со одредба со која се санкционира означувањето на ентитетите и нацијата како геноцидни, по што српските пратеници повторно би можеле да седнат во клупите на државниот парламент.

Претставниците на опозицијата оваа седница на Парламентот на РС ја оквалификуваа како јавен настап, наведувајќи дека лидерите на политичките партии од Федерацијата БиХ немаат што да бараат таму.

„Ова е само уште еден обид да се води изборна кампања“, рече Горан Селак, претседател на Социјалистичката партија на РС.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!