Вие имате прво да ја знаете вистината

Откриена нова високовирулентна варијанта на ХИВ: „Предизвикува побрзо влошување на имунолошкиот систем“

Научниците од Оксфорд го објавија откритието на многу вирулентна варијанта на ХИВ која демне со децении во Холандија и која предизвикува побрзо влошување на имунолошкиот систем.

Нивната анализа, објавена во четвртокот во списанието Science, покажа дека пациентите инфицирани со „VB варијанта“ имале 3,5 до 5,5 пати повисоки нивоа на вирусот во крвта од луѓето инфицирани со други варијанти, како и брзо опаѓање на имунолошкиот систем.

Но, тие сметаат дека нема причина за загриженост бидејќи денес постојат ефективни современи лекови.

Студијата покажа дека, по започнувањето на третманот, луѓето со варијанта VB имале слично закрепнување и преживување на имунолошкиот систем како и луѓето со други варијанти на ХИВ.

„Нема причина за тревога поради оваа нова варијанта на вирусот“, изјави за АФП епидемиологот од Оксфорд, Крис Вајмант, водач на студијата.

Варијантата најверојатно се појавила кон крајот на 1980-тите и почетокот на 1990-тите во Холандија, според научниците, но почнала да се повлекува околу 2010 година.

Бидејќи современите третмани работат на оваа варијанта, научниците веруваат дека широко распространетиот третман за ХИВ во Холандија не дозволил еволуцијата на вирусот.

Посочуваат дека од клучно значење е раното откривање на инфекцијата и лекувањето.

„Нашите наоди ја нагласуваат важноста на препораката на Светската здравствена организација дека лицата изложени на ризик за ХИВ имаат пристап до редовно тестирање за да се овозможи рана дијагноза, проследено со итен третман“, рече коавторот на студијата Кристоф Фрејзер од Оксфорд.

Истражувањата ја потврдија и теоријата дека вирусите можат да еволуираат и да станат повирулентни, што е широко распространета хипотеза за која не е пронајдена потврда во реалниот свет.

Делта варијантата на новиот коронавирус беше еден таков неодамнешен пример.

„Откривањето на оваа варијанта на ХИВ треба да биде предупредување дека никогаш не треба да бидеме премногу сигурни во тврдењето дека вирусите ќе се развиваат само за да станат поблаги“, изјави Вајмант за АФП.

Тимот откри вкупно 109 луѓе заразени со варијанта на ОК, од кои само четворица живеат надвор од Холандија, но сепак во Западна Европа.

500 мутации

ХИВ вирусот постојано се развива, толку многу што секој заразен има малку поинаква верзија. Варијантата VB има над 500 мутации.

„Да се ​​најде нова варијанта е нормално, но да се најде нова варијанта со необични својства не е – особено оние со зголемена вирулентност“, објасни Вајман.

Истражувачкиот тим најпрво идентификуваше варијанта од Обединетото Кралство кај 17 ХИВ-позитивни лица со анализа на податоците од проектот BEEHIVE, иницијатива за собирање и анализа на податоци во Европа и Уганда.

Бидејќи 15 од 17 се од Холандија, тие проучувале податоци од 6.700 ХИВ-позитивни Холанѓани, идентификувајќи уште 92 со оваа варијанта.

Првата појава на варијантата VB била откриена кај лице на кое му била дијагностицирана инфекцијата во 1992 година, а таа имала рана верзија на варијантата, додека најстарото откритие било кај лице заразено во 2014 година.

Оттогаш, други научници пронајдоа нови луѓе со оваа варијанта на кои им беше дијагностицирана инфекција по 2014 година.

Докторите обично го мерат влошувањето на имунолошкиот систем, предизвикано од ХИВ инфекцијата, со следење на падот на ЦД4 Т-клетките, кои се цел на ХИВ вирусот и се клучни за заштита од инфекција.

Кај пациентите инфицирани со варијантата VB, намалувањето на бројот на ЦД4 се случи „двојно побрзо отколку кај другите варијанти, што ги става во ризик многу побрзо да развијат симптоми на СИДА“, велат истражувачите.

Покрај зголеменото влијание врз имунолошкиот систем, тимот открил и дека варијантата VB е позаразна.

Овој заклучок е донесен по споредбата на различни верзии на VB варијантата добиена од заразени пациенти.

Фактот дека овие верзии биле толку слични сугерира дека вирусот брзо се проширил од едно на друго лице – пред да може да акумулира многу мутации.

„Бидејќи варијантата VB предизвикува побрзо опаѓање на јачината на имунолошкиот систем, уште поважно е да се дијагностицира и да се започне со лекување што е можно поскоро“, се вели во соопштението на научниот тим.

„Тоа го намалува времето што ХИВ го има на располагање за да го оштети имунолошкиот систем и да го загрози нивното здравје“, додаде Фрејзер.

Фрејзер е водечки истражувач за проектот BEEHIVE, лансиран во 2014 година за собирање податоци за тоа како мутациите на ХИВ влијаат на сериозноста на болеста.

Претходно, се сметаше дека овие разлики се главно поврзани со јачината на имунолошкиот систем на пациентите.

Научниците рекоа дека не можат да идентификуваат која генетска мутација во варијантата VB ја предизвикала нејзината вирулентност, но се надеваат дека идните студии ќе можат да го сторат тоа.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!