Вие имате прво да ја знаете вистината

Ќе расте ли цената на пивото ?! Карлсберг веќе го направи првиот потег

Дански Carlsberg објавидека планира да ги зголеми цените на пивото за да ги надомести зголемените трошоци за суровини, што може да ја погоди продажбата оваа година.

Третиот најголем производител на пиво во светот објави дека нејзиниот приход во четвртиот квартал од 2021 година изнесувал 15,2 милијарди дански круни (2,34 милијарди долари), што ги надминува прогнозите на аналитичарите кои во своето истражување процениле дека ќе изнесува 14,7 милијарди круни.

Во текот на целата 2021 година, нето приходот беше 66,6 милијарди круни, со органска стапка на раст од 10 проценти.

Оперативната добивка беше 10,9 милијарди круни, со органска стапка на раст од 12,5 отсто

Во 2022 година, органската стапка на раст на оперативната добивка треба да се движи од 0 до седум отсто, предвидува данската компанија.

„Значајно повисоките трошоци за влез и континуираното влијание на Ковид 19 ќе предизвикаат предизвици во 2022 година“, рече извршниот директор Сис ’т Харт.

Трошоците за хектолитар се зголемија меѓу 10 и 12 отсто минатата година, поттикнати од повисоките цени на суровините и транспортот, рече лидерот на Карлсберг, додавајќи дека тие се обидуваат да ги надоместат повисоките трошоци со зголемување на цените, иако тоа може „негативно да влијае на потрошувачката на пиво“.

„Годинава нè очекува поинаква ситуација и затоа опсегот на нашите финансиски насоки е релативно широк“, рече извршниот директор.

Компанијата во четвртокот објави дека во следните пет години ќе бара раст надвор од основниот пазар на пиво и ќе се фокусира на категории како што се јаболковина, селцери и безалкохолно пиво, и брендови како 1665 Blanc и Grimbergen бидејќи генерираат повисоки профитни маржи.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!