Вие имате прво да ја знаете вистината

На социјалната мрежа Телеграм и се заканува казна од 55 милиони евра од страна на Владата на Германија

На познатата социјалната мрежа за допишување Телеграм во Германија им се заканува казна од 55 милиони евра, информираат германските медиуми, повикувајќи се на извори блиски до Министерството за правда.

Како што се прецизира, во Германија се водат две постапки против оваа социјална мрежа, односно за два случаи на прекршување на законот за примена на правата на социјалните мрежи т.е. отсуство на лесно препознатлив начин за пријавување на нелегални содржини како омраза, порнографија или вознемирување, како и немањето овластено лице за комуникација со германските судови. За првиот прекршок законот предвидува глоба до 50 милиони евра, а за вториот до пет милиони.

Претходно министерката за внатрешни работи на Германија, Ненси Фезер, соопшти дека Владата за првпат одржала средба со раководството на социјалната мрежа Телеграм. Според неа, средбата била конструктивна, и дијалогот ќе продолжи понатаму.

Конфликтот помеѓу германските власти и Телеграм поради непочитување на законот за спроведување на законот на социјалните мрежи трае од летото минатата година. Во последниве месеци, за тоа придонесоа повиците за судири со претставници од социјалната мрежа со германските власти.

Затоа новата германска влада најави дека ќе ја заостри политиката кон Телеграм. Германската министерка за внатрешни работи Ненси Фезер не ја исклучи можноста за блокирање на гласниците во земјата доколку не се најде решение за почитување на локалните закони.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!