Вие имате прво да ја знаете вистината

До 2040 година германските возови ќе се префрлат на биогорива, нови возила само за водород и електрични мотори

Германската железничка компанија Дојче Бан денес соопшти дека сака целосно да ги отстрани дизел горивата од своите возила и да ги замени со биогорива до 2040 година.

„Од оваа година, нашите 3.000 дизел возила постепено ќе се префрлаат на алтернативни горива“, рече извршниот директор Ричард Луц.

„Покрај насочувањето кон 100% зелена енергија, постепеното елиминирање на дизелот до 2040 година е еден од нашите централни еколошки планови“, додаде тој.

Компанијата има намера да се потпре на биогоривата, меѓу другото, кои се произведуваат од отпаден материјал, така што производството на гориво нема да влијае на производството на храна.

Што се однесува до новите возила, компанијата соопшти дека во иднина ќе купува само водород или електрични мотори со батерии.

Подружница на товарната компанија, ДБ Карго, објави слични цели во средината на јануари, вклучително и локомотиви кои можат да избираат помеѓу дизел и електричен погон и затоа можат да работат на електрифицирани линии, но и каде што не се достапни.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!