Вие имате прво да ја знаете вистината

Залихите на гас во европските складишта се намалуваат

Во јануари 2021 година, во Европа имало на залиха околу 60 милијарди кубни метри гас, што е стапка на искористеност од 52 проценти. Споредено со истиот период годинава, волуменот на гасот е намален на 42 милијарди кубни метри, а зафатеноста во јануари изнесува 37,5 отсто, покажуваат податоците на „Гас Инфраструктура Европа“, собрани од новинарот Anadolu Agency (AA).

Земја со најголемо складирано количество гас во Европа е Италија, со 10 милијарди кубни метри (47 отсто), потоа Германија со 8,7 милијарди кубни метри (35 отсто) и Франција со 4,4 милијарди кубни метри (33 отсто).

Кога станува збор за процентот на складирање гас, лидер е Португалија, чие складиште од 200 милиони кубни метри е исполнето 80 отсто, а потоа следи Велика Британија, чие складиште од 750 милиони кубни метри е 75 отсто.

Пополнетоста во Европа денес е 36,6 отсто.

Податоците потврдуваат дека зголемувањето на побарувачката и студената зима биле ефективни за намалување на испораките на гас во Европа.

Постудените зимски сезони од очекуваното и зголемената побарувачка за енергија доведоа до поголема употреба на гас. Намалувањето на количеството гас што Русија го испраќа во Европа преку Украина и намалувањето на производството во хидроцентралите исто така влијаеше на намалувањето на гасот во складиштата.

Експертите велат дека може да има дополнителни потешкотии во снабдувањето со гас поради тензиите меѓу Русија и Украина. Европските и американските власти се загрижени дека во случај на војна меѓу двете земји, Русија, која испорачува 40 отсто од европскиот гас, ќе одговори на санкциите со затворање на вентилот.

Русија ја снабдува Европа со гас или преку долгорочни договори или еднократни договори со кои се продава одредена количина гас. Од друга страна, се наведува дека Русија има капацитет да испрати 15 отсто повеќе гас во Европа.

Експертите тврдат и дека недостигот на гас го предизвикува Русија, која сака да покаже дека гасоводот Северен тек 2, кој Европа не го сака, е вистинска „потреба“.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!