Вие имате прво да ја знаете вистината

Залихите на гас во европските складишта драстично се намалуваат, Русија предупредува, Северен тек 2 е потреба за Европа

Во јануари 2021 година, во Европа имало околу 60 милијарди кубни метри гас во складиштата, што означува 52 отсто полно складиште. Споредено со истиот период годинава, волуменот на гасот е намален на 42 милијарди кубни метри, а зафатеноста полноста изнесува 37,5 отсто, покажуваат податоците на „Gas Infrastructure Europe“.

Земја со најголемо количество складирано гас во Европа е Италија со 10 милијарди кубни метри (47 отсто), потоа Германија со 8,7 милијарди кубни метри (35 отсто) и Франција со 4,4 милијарди кубни метри (33 отсто).

Кога станува збор за процентот на складирање гас, лидер е Португалија, чие складиште од 200 милиони кубни метри е исполнето 80 отсто, а потоа следи Велика Британија, чие складиште од 750 милиони кубни метри е 75 отсто.

Пополнетоста во Европа денес е 36,6 отсто.

Податоците потврдуваат дека зголемувањето на побарувачката и студената зима биле ефективни за намалување на испораките на гас во Европа.

Постудените зимски сезони од очекуваното и зголемената побарувачка за енергија доведоа до поголема употреба на гас. Намалувањето на количеството гас што Русија го испраќа во Европа преку Украина и намалувањето на производството во хидроцентралите исто така влијаеше на намалувањето на гасот во складиштето.

Експертите велат дека може да има дополнителни тешкотии во снабдувањето со гас поради тензиите помеѓу Русија и Украина. Европските и американските власти се загрижени дека во случај на војна меѓу двете земји, Русија, која испорачува 40 отсто од европскиот гас, ќе одговори на санкциите со затворање на вентилот.

Русија ја снабдува Европа со гас или преку долгорочни договори или еднократни договори со кои се продава одредена количина гас. Од друга страна, се наведува дека Русија има капацитет да испрати 15 отсто повеќе гас во Европа.

Експертите тврдат и дека недостигот на гас ја предизвикува Русија, која сака да покаже дека гасоводот Северен тек 2, кој Европа не го сака, е вистинска потреба за нив.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!