Вие имате прво да ја знаете вистината

Сталин бил сопственик на 25.000 книги во кои пишувал навреди и пцовки по авторите но само еден од писателите поштедил и му бил омилен

Влезе во историјата како ужасен диктатор одговорен за смртта на милиони луѓе. Но, пред да стане болшевик и монструозен тиранин, советскиот водач Јосиф Висарионович Џугашвили Сталин (1878-1953) бил поет кој пишувал патриотски и нежни романтични песни на својот мајчин грузиски јазик.

Изгледа дека цел живот ги сакал книгите бидејќи поседувал библиотека со околу 25.000 книги, списанија, ракописи и памфлети, кои станале познати дури кон крајот на 1980-тите, кога биле отворени архивите од времето на Сталин за време на Перестројката.

Сталин бил страствен читател, вели британскиот историчар Џефри Робертс, кој истражувал руски архиви и неодамна ја објавил Сталиновата библиотека: Диктаторот и неговите книги.

Библиотеката на Сталин се наоѓала во Кунцево во близина на Москва. Според расказите на сведоците, библиотеката била единствената удобна просторија во куќата. Имало четири големи и длабоки полици за книги. Бидејќи збирката на Сталин била толку голема што многу книги биле складирани во посебна зграда и му биле носени по потреба.

Советскиот диктатор му нареди на својот персонал да ги класифицира книгите, па тие биле поделени во повеќе од 40 категории: од филозофија и психологија до синдикати, уметничка критика и фина литература. Сталин немал време да прочита се што поседувал, но сепак успеал многу. Од убавата литература, најмногу ги сакал Балзак и Сервантес како и драмите на Шекспир. Сталин имал и свое приватно кино, уживал во филмовите и читал сценарија, често барал да се види со писатели и режисери за да се спротивстави на политичката и несоодветноста на нивната работа пред да снимаат филм.

Тој не бил внимателен и уреден библиофил, но оставил масни траги на прстите, што станало познато кога му вратил дел од позајмените книги на Максим Горки.

Како семоќен владетел, Сталин бил ужасно произволен во односот кон писателите: се шпекулира дека тој е одговорен за смртта на Максим Горки и самоубиството на Владимир Мајаковски. Но, од друга страна, тој се бранел од прогонот на антикомунистите како Михаил Булгаков и Борис Пастернак, кои ги заштитил од прогон со зборовите: Оставете го тој жител на облаците.

Во книгите, Сталин често пишувал изрази на презир или несогласување со црвени, сини и зелени моливи: „ха ха“, „глупости“, „глупост“, „ѓубре“, „будала“, „гадови“, „ѓубриња“, „свиња“, „лажго“ итн. Меѓутоа, во книгите на Ленин, кои најчесто ги читал, не оставил траги на несогласување или критика.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!