Вие имате прво да ја знаете вистината

Борба за работници: Една од најголемите светски компании ја плафонираше платата на неверојатни 29.000 долари месечно

На американскиот пазар на труд се води се поагресивна битка меѓу компаниите за таканаречените вработени во белата јака(white-collar). Притисокот на пазарот е толку голем што една од најголемите светски компании – Амазон – одлучи да го удвои придонесот за основната плата за својот корпоративен персонал. Досега платите како програмирање беа ограничени на 160.000 долари годишно, а сега некои ќе можат да заработат по 350.000 долари.

Оваа основна плата во Амазон е дел од вкупната заработка бидејќи вработените обично се наградуваат со акции со ограничени права на глас (кои се зголемуваат со текот на годините) и со разни парични додатоци како што се, на пример, типични договорни бонуси.

Интерниот документ на Амазон посочува дека тие се соочуваат со конкурентен пазар на труд во последните неколку години, а анализирајќи ги различните опции и економијата на нивниот бизнис, заклучиле дека мора да бидат способни да привлечат врвни таленти доколку сакаат да бидат конкурентни и затоа се одлучиле за „… Значително поголемо зголемување на нивоата на компензација отколку што вообичаено го правиме за една година“.

Ова проширување на просторот за зголемување на платите се однесува не само на Соединетите Држави, туку и на повеќето работни места на глобално ниво.

Основната плата според интерното истражување на Амазон била еден од клучните мотиви за напуштање на компанијата. Покрај тоа, други компании почнаа да им нудат на своите вработени сè пофлексибилни договори за вработување, како хибридно вработување или далечинско работење, што исто така ги загрижи клучните директори на Amazon и одлучија да се приклучат на трката на високотехнолошки компании за бенефиции за вработените.

Бидејќи е многу голема компанија, Амазон е сè уште многу далеку од најдарежливиот работодавец. Според Levels.fyi, кој ги следи платите во технолошката индустрија, врвните инженери во Roblox можат да заработат околу 1 милион долари годишно, а Facebook околу 900.000 долари. Додуша тоа се основни плати со сите додатоци и бонуси, но сепак…

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!