Вие имате прво да ја знаете вистината

Германија успешно економски закрепнува од кризата создадена поради пандемијата: Германскиот извос за 2021 година бележи раст од 14 отсто!

Германскиот извоз во 2021 година достигна 1,37 трилиони евра, со тоа закрепнувајќи од шокот од пандемијата во 2020 година, и покрај големиот недостиг на материјали за производство и нарушените глобални синџири на снабдување.

Германскиот сојузен завод за статистика (Destatis) објави привремени податоци за надворешната трговија на Германија за декември минатата година и за 2021 година.

Според податоците, сезонскиот и календарскиот прилагоден извоз во земјите изнесувал една милијарда и 375,5 милијарди евра, а увозот една милијарда и 202,2 милијарди евра за минатата година. Од друга страна, надворешно-трговскиот суфицит на земјата изнесуваат 173,3 милијарди евра и бележат пад петта година по ред.

Во однос на претходната година, во 2021 година, сезонски и календарски прилагодениот извоз на Германија бил зголемен за 14 отсто во однос на 2020 година, првата година од епидемијата, а увозот за 17,1 отсто.

Destatis истакна дека извозот бил за 3,6 отсто над нивото од 2019 година пред кризата со вирусот Ковид-19, додека увозот бил за 8,9 отсто поголем.

Додека 747,3 милијарди евра од германскиот извоз минатата година отишле во земјите од Европската унија (ЕУ), 638,4 милијарди евра увоз биле од ЕУ. Во однос на 2020 година, извозот во земјите од ЕУ е зголемен за 17,6 отсто, а увозот за 16,8 отсто.

Извозот во земјите кои не се членки на ЕУ изнесува 628,1 милијарди евра, а увозот 563,7 милијарди евра. Извозот на земјава во оваа категорија е зголемен за 10 отсто, а увозот за 14 отсто во однос на 2020 година.

Минатата година се зголеми побарувачката за производите „Made in Germany“, особено од САД. Извозот во најголемата светска економија се зголеми за 18,0 отсто на 122,1 милијарди евра.

Извозот во Кина, втората по големина економија во светот, се зголеми за 8,1 отсто на 103,6 милијарди евра, додека извозот во Франција се зголеми за 12,6 отсто на 102,3 милијарди евра.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!