Вие имате прво да ја знаете вистината

Петер Стано: Денешното гласање во НАРС е неприфатливо, ЕУ е подготвена да ги искористи сите инструменти

Денешното гласање во Народното собрание на Република Српска за законот со кој се предвидува формирање на посебен Висок судски и обвинителски совет (ВССК) во Република Српска е неприфатливо кршење на уставниот поредок на Босна и Херцеговина, изјави Петер Стано, портпарол на Европската надворешна акција. Услуга..

– Донесувањето на овој закон сериозно би влијаело на правата на граѓаните во Република Српска, продлабочувајќи ја правната несигурност и нестабилност во правосудниот систем на земјата и сериозно ја поткопува ЕУ-перспективата на БиХ.

ЕУ ги повикува водачите на БиХ, а особено раководството на Република Српска, да ја запрат понатамошната ескалација и наместо тоа да обезбедат сериозен дијалог за сите отворени прашања во институциите на државно ниво.

ЕУ е подготвена да ги искористи сите инструменти што ѝ се на располагање за да и помогне на БиХ да ја надмине актуелната криза и да обезбеди дека фокусот на земјата целосно ќе се префрли на реформите и нејзиниот пат кон ЕУ, како што е наведено во 14-те клучни приоритети на Мислењето на Европската комисија за барањето на БиХ за членство во ЕУ. На барање на високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност, на претстојниот Совет за надворешни работи на ЕУ ќе се разговара за ситуацијата во БиХ и активностите насочени кон поткопување на единството на земјата – заклучи тој.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!