Вие имате прво да ја знаете вистината

Африка најавува излез од пандемијата со вирусот Ковид-19!

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека Африка излегува од пандемија на вирусот Ковид-19 и се движи кон фаза во која ќе може долгорочно да управува со вирусот.

Лицето од СЗО задолжено за континентот Африка, Матшидисо Моети изјави дека пандемијата влегува во поинаква фаза.

Сметаме дека напредуваме, особено затоа што се зголемува бројот на вакцинирани, кон она што би можело да биде ендемично, изјави таа.

Имено, таа смета дека бројот на заболени во овој континент е седум пати поголем од регистрираниот, а дека бројот на починати е и до три пати поголем од регистрираниот.

Таа нагласи дека тоа се должи на проблеми со тестирањето, што се одрази на релативно официјалниот мал број на заразени и починати. Поради тоа ова беше причина да се добие впечаток дека Африка не е многу погодена од пандемијата со вирусот Ковид-19.

Според Универзитетот Џон Хопкинс, до минатиот ден, 10 февруари, во овој дел од светот се регистрирани 11 милиони луѓе кои биле заразени со вирусот, а 250.000 луѓе починале.

Сепак, СЗО проценува дека во Африка до сега 70 милиони луѓе биле заразени со Ковид-19, а 750.000 луѓе починале.

Во прилог на оваа проценка се и резултатите од неколку студии кои укажуваат дека овие бројки не се поголеми од официјалните само во Африка, туку и во остатокот од светот.

 

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!