Вие имате прво да ја знаете вистината

ДОКОЛКУ СТЕ ПРЕЛЕЖАЛЕ КОРОНА, МОЖНО Е ОВОЈ ЗДРАВСТВЕН ПРОБЛЕМ НИКОГАШ ДА НЕ ГО ИЗЛЕЧИТЕ: Докторите го нарекуваат „долготраен ковид“!

Лекарите се загрижени за еден симптом кој го чувствуваат речиси сите пациенти кои имале Ковид.

  • Бидејќи не постои усогласена дефиниција за замор после ковид, невозможно е да се наведе точниот број на луѓе кои го доживуваат – вели д-р Наташа Јејтс, доцент на Универзитетот Бонд и додава:
  • Проценките значително варираат низ светот. Една студија покажа дека 13-33 проценти од луѓето биле уморни 16-20 недели по почетокот на симптомите. Ова е загрижувачки раширен проблем – откри таа.
  • Рано за време на пандемијата сфативме дека некои пациенти имаат низа исцрпувачки симптоми кои се одолговлекуваат со месеци, кои сега ги нарекуваме „долготраен ковид“.
  • Околу 85% од пациентите со оваа состојба доживуваат замор, што го прави еден од најчестите постковидни симптоми. Меѓутоа, луѓето со долгорочен ковид имаат и други симптоми, како што се „магла во мозокот“, главоболки и болки во мускулите – изјави д-р Наташа Јејтс.

Лекарите и научниците сè уште секојдневно учат нови работи за тоа како и зошто некои луѓе доживуваат симптоми како што е продолжен замор, додека други не, пишуваат медиумите.

  • Во мозокот гледаме симптоми слични на астма, замор и магла, но не сме сигурни зошто се јавува кај некои луѓе, а кај други не или зошто некои луѓе закрепнуваат шест или 12 месеци по инфекцијата. Има луѓе кај кои гледаме само респираторни проблеми како отежнато дишење и кашлица. И има уште една група на пациенти кои можеби имаат респираторни симптоми, но имаат и болки во мускулите во зглобовите и проблеми со менталното здравје – изјави д-р Стивен Фокс.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!