Вие имате прво да ја знаете вистината

ПОСТОЈАТ ЧЕТИРИ КЛУЧНИ ФАКТОРИ – Индија оваа година би можела да има највисок економски раст во светот

Искушенијата и трансформацијата на индиската економија доживуваат квалитет кој потсетува на Америка од 19 век. Се создава огромен национален пазар кој може да создаде предуслови Индија оваа година да биде земја со најбрз економски раст во светот.

Во 2014 година, кога Нарендра Моди го започна својот прв мандат како премиер, Индија беше десетта најголема светска економска сила.

Во следните седум години, БДП порасна за 40 отсто, а од најголемите економии, само Кина помина подобро, со 53 отсто во истиот период.

Растот од осум проценти оваа година ќе биде најголем меѓу големите земји, соопшти ММФ.

Се предвидува Индија да биде петта по големина економија во светот до 2027 година, со БДП од околу 5 милијарди долари по пазарни цени, пишува Економист. Во однос на големината на нејзината берза, таа веќе го достигна четвртото место, веднаш зад Америка, Кина и Јапонија.

Зад овие резултати стојат подеми и падови и контроверзни настани. Одлуката на премиерот Моди да ги укине банкнотите со висока деноминација во 2016 година доведе до пад на БДП од десет на пет проценти во следните девет месеци. Банкарската криза во сенка доведе до финансиски стравови во 2018 година, забавувајќи го повторно растот.

Сепак, како што пандемијата се повлекува, јасно се видливи четири столба кои ќе го поддржат растот во следната деценија.

создавање на единствен национален пазар;
проширување на индустријата благодарение на преминот кон обновливите извори на енергија и префрлањето на синџирите на снабдување од Кина;
континуирана доминација во него;
и високотехнолошката безбедносна мрежа за стотиците милиони оставени зад себе.
Првиот и најважен столб на новата шема на раст на Индија е појавата на единствен национален пазар на кој повеќе фирми и потрошувачи го користат современиот финансиски систем. Ова брзо ги заменува регионалните пазари и неформалните претпријатија кои главно користат готовина, кои сочинуваа две петини од производството и 87 отсто од работните места пред пет години.

Инфраструктурата е клучна. Националната автопатска мрежа е над 50 отсто подолга отколку што беше во 2014 година.

Двојно е зголемен бројот на домашни патници. Обемот на авиосообраќај е зголемен за 44 отсто. Има повеќе од три пати повеќе базни станици за мобилни телефони кои поддржуваат 783 милиони претплатници на широкопојасен интернет.

Вториот столб на новиот раст на Индија се однесува на индустријата.

Индија долго време сонуваше да стане „фабрика за светот“. Но, уделот во производството остана заглавен на околу 17-18 проценти во текот на изминатата деценија, бидејќи корпоративните инвестиции од сите фирми се во застој.

Третиот фактор на новиот раст се заснова на долгорочната сила на технологијата. Индиската индустрија за ИТ услуги и аутсорсинг се удвои во изминатата деценија.

Неговиот годишен приход сега изнесува дури 230 милијарди долари. Така, Индија стана петти најголем извозник на технолошки услуги во светот, иако е само 16-ти по стоки. Од друга страна, најголемата тешкотија на Индија сега е да најде талент.

Дигиталниот просперитет тогаш е четвртиот фактор со кој Индија може да постигне најбрз економски раст оваа година.

Меѓутоа, во сето ова има еден камен на сопнување што би можел да ги надмине сите други позитивни фактори. Ова е моменталната економска нестабилност во која се наоѓа Индија.

Индија зависи од приливот на капитал за да го финансира дефицитот во тековната сметка. Иако користи речиси една петтина нафта помалку по единица БДП отколку пред една деценија, речиси целата таа нафта се увезува.

На 4 мај, Банката на Индија ги зголеми каматните стапки од четири на 4,4 отсто како одговор на инфлацијата и глобалното заострување на монетарната политика.

Сепак, финансискиот систем е поотпорен отколку што беше порано. Ненаплатените долгови на банките конечно се расчистени. Сè поголем број домашни инвеститори нудат отпорност во случај странците да се чувствуваат принудени да ја напуштат земјата.

Друга опасност е политиката што ја води Моди. Деловните луѓе знаат дека тој не е родоначалник на се што работи добро, не го измислил „технолошкиот стек“, изградбата на патишта итн.

Сепак, владата на чело со Моди е поконзистентна и помалку корумпирана од претходната. Згора на тоа, нејзината политичка доминација обезбедува континуитет и досега се евидентни подобри резултати.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!