Вие имате прво да ја знаете вистината

СПОРОТ КОНЕЧНО РЕШЕН – Српската православна црква соопшти: “Го поздравуваме канонскиот статус на Македонската православна црква“

По повод веста дека Соборот на Српската православна црква (СПЦ) денес го одобри канонското единство на СПЦ со Охридската архиепископија, се огласи и српската Патријаршија.

Спорот, кој датира од 1967 година, кога Македонска православна црква (МПЦ) се одвои од Српската православна црква (СПЦ), конечно е решен.

Соборот на СПЦ денес соопшти дека го прифаќа статусот на најширока можна автономија на Македонската црква, односно целосна внатрешна независност, која и била доделена во 1959 година. Примање акт на Светиот архиерејски синод на Статусот на Македонската православна црква, доделен ѝ во 1959 година од Светиот архиерејски синод на СПЦ, се надева дека СПЦ братски ќе го реши и реши прашањето за нејзиниот конечен канонски статус, по што треба да се надоврзе сеправославниот согласност и прифаќање на тој статус, Светиот архиерејски синод одлучи:

Со благодарност кон Бога и со радост, Собранието го поздравува прифаќањето на општопризнатиот канонски статус, а тоа е статусот на најширока можна автономија, односно целосна внатрешна независност, доделен во 1959 година.

Бидејќи со тоа се отстранети причините за прекинот на литургиското и канонското причестување, предизвикано од едностраното прогласување на автокефалноста во 1967 година, беше воспоставено целосно литургиско и канонско причестување.

Со воспоставување единство на канонски основи и под услови на важење на канонскиот поредок на целата територија на СПЦ, дијалогот за идниот и евентуалниот конечен статус на епархиите во Северна Македонија не само што е можен, туку е и наменски, легитимен и реален.

Српската православна црква во дијалогот за нивниот иден и евентуален конечен канонски статус ќе се води само и исклучиво од еклисиолошко-канонски и црковно-пастирски принципи, критериуми и норми, не грижејќи се за „реалполитичка“, „геополитичка“, „црковнополитичка“ ” и други слични факти или за еднострани иницијативи и кои не се предмет на ничие влијание или притисок;

Конечно, по решавањето на статусот, Советот нема намера да ја условува новата сестринска црква со рестриктивни клаузули во однос на опсегот на нејзината јурисдикција во матичната земја и во дијаспората, со својата препорака за решавање на нејзиното официјално име, се наведува во Соопштение на Собранието кое го објави СПЦ на веб-страницата.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!