Вие имате прво да ја знаете вистината

Х-точка во Црното море од каде се контролира делтата на Дунав: Зошто Русите и Украинците се борат за малиот остров со големина на 6 фудбалски стадиони!?

Зошто е толку важен Змискиот остров за кој од почетокот на руската агресија се борат руските и украинските сили?

Змискиот остров се наоѓа во Црното Море, недалеку од бреговите на Романија и Украина. Островот припаѓа на областа Одеса, Украина. Романија и Украина се расправаат за територијалните води околу островот пред Меѓународниот суд на правдата.

Островот е изграден од варовник. Се наоѓа на околу 35 километри источно од делтата на Дунав. Островот е во форма на Х, со димензии 662 m на 440 m, со површина од 0,17 km2. Највисоката точка на островот е 41 m надморска височина. Најблиски градови се Сулина во Романија, на 45 километри од островот и Вилково во Украина, на 50 километри од островот.

По распадот на Советскиот Сојуз во 1991 година, Украина ја презеде контролата над островот, иако Романија тврдеше дека островот е дел од романска територија. Во 1997 година Романија и Украина потпишаа договор за мирно решавање на спорот. Двете земји се согласија да поднесат жалба до Меѓународниот суд на правдата за конечна одлука доколку не се најде решение во рок од две години.

Романија во 2004 година покрена постапка против Украина пред Меѓународниот суд на правдата, барајќи да се донесе пресуда според која тоа не е остров туку карпа и врз основа на тоа да се утврди границата меѓу водите на Романија и Украина. Судот пресуди дека Змискиот остров е карпа на која припаѓаат водите на 12 наутички милји и дека на друг начин не влијае на морската граница меѓу Романија и Украина.

На островот живеат околу 100 луѓе, од кои повеќето се членови на граничната полиција со семејства и технички персонал. Националниот универзитет во Одеса испрати постојана научна експедиција на островот од 2003 година. Островот пред војната беше демилитаризиран и под постојана обнова. Според договорот меѓу Романија и Украина од 1997 година, Украина беше обврзана да го отстрани воениот радар и да ги претвори сите воени објекти во цивилни.

Покрај платформата за хеликоптер, во 2002 година беше изградено и пристаништето за сместување на бродови до 8 метри во должина. Започна и изградбата на пристаништето. Островот е опремен со модерна опрема за навигација, која е инсталирана и во светилникот стар 150 години. Електричната енергија се добива преку генератор на дизел и ветер. Островот има и цивилни објекти, како што се пошта, банка, станица за прва помош, сателитска телевизија, фиксна телефонија, мобилна телефонија и интернет конекција.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!