Вие имате прво да ја знаете вистината

„ШЕСТИОТ ПАКЕТ САНКЦИИ ЌЕ БИДЕ ЕВРОПСКОТО САМОУБИСТВО!“ ПУТИН: „ТОА ГО ПРАВИТЕ ПОД ПРИТИСОК НА АМЕРИКАНСКИТЕ ГОСПОДАРИ!“

Европската унија се обидува да воведе санкции врз рускиот сектор за нафта и гас од „апсолутно политички причини“ и под притисок на американските господари на блокот – изјави рускиот претседател Владимир Путин.

Говорејќи на состанокот со официјални претставници посветени на развојот на нафтената индустрија во вторникот, Путин сугерираше дека западните политички лидери шпекулирале за „апсолутна природна загриженост на многу луѓе во електраната за климатските прашања“, минимизирајќи ги традиционалните извори на јаглеводороди и енергија, истовремено преценувајќи ја ефективноста на алтернативната енергија.

Тоа, рече тој, помогна да се испровоцира актуелната енергетска криза за која западните власти сега се обидуваат да ја обвинат Русија.

  • Денеска гледаме дека од апсолутно политички причини, поради сопствените амбиции и под притисок на нивниот американски господар, европските земји воведуваат се поголеми санкции на пазарот на нафта и гас. „Сето ова предизвикува инфлација и наместо да ги признаат своите грешки, тие го бараат виновникот на друго место“, рече Путин.
  • Се добива впечаток дека нашите западни колеги, политичари и економисти едноставно ги заборавиле основите на елементарните закони на економијата или на нивна штета претпочитаат намерно да ги игнорираат – рече Путин.
  • Очигледно е дека, заедно со руските енергетски ресурси, економската активност ќе оди од Европа во другите региони во светот. Таквото економско авто-да-фе, или самоубиство, се разбира, е внатрешно прашање на европските земји. Мора да се однесуваме прагматично и да тргнеме пред се од сопствените економски интереси додаде тој.

Путин ги повика руските власти да „дејствуваат проактивно„ во светло на „непромисленоста и хаосот“ преземени од некои од нејзините западни „партнери“ и да ги искористат во корист на Москва, но предупреди дека Русија не може да очекува овие земји да прават такви грешки „бесконечно„.

Тој вети дека руската држава ќе направи „се што зависи од нас“ за да создаде соодветни услови за работа на енергетските компании, од подобрување на логистичките способности до обезбедување системи за плаќање во национални валути и подобрување на достапноста на кредитни и осигурителни услуги, за да се поттикнат процесите поврзани со преработка на суровините и создавањето домашни технологии.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!