Вие имате прво да ја знаете вистината

Утре во манастирскиот комплекс Св. Јоаким Осоговски ќе се изврши канонизација на игуменот Јоаким Крчовски за светител.

На иницијатива на Кумановско-Осоговската епархија, утре во манастирскиот комплекс Св.Јоаким Осоговски, Крива Паланка ќе се изврши канонизација на игуменот Јоаким Крчовски за светител.

Со канонизацијата, Свети праведен Јоаким Крчовски, учител и просветител ќе се вброи во диптихот на светите.

Според информациите од Кумановско-Осоговската епархија, вечерва со почеток во 18 часот ќе биде отслужена воскресна вечерна богослужба со парастос за блаженоупокоениот игумен Јоаким Крчовски, а утре во седум часот и триесет минути ќе се одржи воскресна утрена богослужба по што во девет часот е закажана светата божествена литургија и вбројување во диптихот на светите на Свети Јоаким Крчовски.

Светиот архиерејски синод на Македонската Православна Црква-Охридска Архиепископија на својата вонредна седница одржана на 10 мај 2022 година разгледувајќи го предлогот на комисијата за канионизација за канионизирање на светител во лицето на преподобниот игумен Јоаким Крчовски 1820, внимателно изучувувајќи го животниот пат и пастирскиот подвиг, како и чудата што се случуваат по неговите молитви ја донесе одлуката преподобниот игумен Јоаким Крчовски да го вброи во редот на светите.

Чесните останки на преподобниот игумен Јоаким Крчовски да се сметаат како свети мошти и да им се оддава достојно почитување.

  • Во православната црква светителите ги почитувуваме како Христови пријатели, како Божји чеда и наследници. Нивниот праведен живот овозможува тие да бидат наши застапници пред Бога, да се молат за нас и да посредуваат пред Бога за нас.  Спрегата што ја постигнал и самиот игумен, Јоаким Крчовски, се опишува преку мислата дека знаењето без подвиг е филозофирање, а подвигот без знаење е идолопоклонство. Јоаким Крчовски и живеел, и проповедал, и учителствувал, и провестувал, и богослужел и бил богоугоден подвижник на самиот премин меѓу 18. и 19. век, а споменот и славата на неговиот свет живот општонародно се почитува и денес. Меѓу другото, тој е автор на првата книга отпечатена на народен македонски јазик во 1814 година. Книгите на Јоаким Крчовски се пишувани на разбирлив јазик за секој христијанин и затоа имале верна улога во верското и во моралното просветување, рече митрополитот Кумановско-Осоговски Григориј во обраќањето во пресрет на канонизацијата.

Како датум за прославување на ликот и делото на Крчовски синодот го предлага 23 мај.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!