Вие имате прво да ја знаете вистината

Воена револуција во САД: Зад “бродовите духови” ќе стои вештачката интелигенција, тие ќе убиваат според алгоритам

Планот вклучува и развој на повеќе од 350 бродови со екипаж и приближно 3.000 авиони, што е драматичен пораст во последните две децении.

Американската морнарица планира до 2045 година да произведе 150 „бродови духови“ напојувани со вештачка интелигенција. Во сегашните рамки, тоа значи дека секој трет воен брод од најголемата воена сила ќе биде – брод без екипаж.

Овие бродови напојувани со вештачка интелигенција ќе бидат помали и поевтини бидејќи не бараат системи за поддршка и одржување и може да се контролираат од далечина. Бродовите без екипаж исто така би можеле да бидат одговор на кошмарот за регрутирање. Американската морнарица е само на 89 отсто од целта за оваа фискалната година која завршува во септември.

Плановите, инаку, беа објавени во извештајот на Шефот за навигациски план за поморски операции за 2022 година, во кој се наведува дека морнарицата ја проширува својата флота за да обезбеди контрола на стратешките мориња и да остане релевантна во трката со Кина и Русија.

Планот вклучува и развој на повеќе од 350 бродови со екипаж и приближно 3.000 авиони, што е драматично зголемување од само 75 нови бродови додадени на морнарицата во изминатите две децении. Морнарицата на САД, инаку, моментално има 300 воени бродови.

Недостигот на регрути во војската се чини дека е најлош од Виетнамската војна во 1975 година, а некои ја обвинуваат американската “woke” култура. На традиционалната машкост сега се гледа со сомнеж, а некогаш се веруваше дека е главната мотивација за младите Американци да се приклучат на војската.

Сепак, морнарицата се надева дека револуцијата во новите беспилотни воени бродови ќе ги пополни празнините во работната сила

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!