Вие имате прво да ја знаете вистината

Во Европа се појави непријатна и ретка треска: вирусот на црвени очи не е регистриран кај нас!?

Откако се појави веста дека во Европа се појавила нова треска – Кримско-конгонската хеморагична треска (CHF), која предизвикува крварење во очите и може да биде потенцијално опасна по животот на пациентот – контактиравме со нашите медицински експерти, кои ни објаснија за каков вирус станува збор..

Појава на симптоми

Според експертот за инфективни болести д-р Еднан Дрљевиќ, хеморагичните трески не се непознати. Станува збор за болести предизвикани од различни вируси, а некои од симптомите се крварење на очите, покачена температура и сини дамки на телото.

– Од многуте хеморагични трески, овде е присутна само хеморагична треска со бубрежен синдром (ХГБС), која е предизвикана од хантавирусите. Кримско-конгонската треска, предизвикана од наировируси, е слична на корејската треска, а симптомите се висока температура и крварење, но не влијае на бубрезите како ХГБС – вели д-р Дрљевиќ.

Во БиХ, вели д-р Дрљевиќ, сè уште не се регистрирани случаи на кримско-конго хеморагична треска, но има хеморагични трески со бубрежен синдром. Со оваа треска бубрезите откажуваат и пациентот завршува на привремена дијализа. По одредено време, пациентот закрепнува и повеќе нема никакви проблеми.


Инфицирани крлежи

Овој бубрежен синдром, вели Дрљевиќ, се појавил за време на војната. Според него, болеста настанала поради престој во ровови и контакт со заразени глувци и крлежи.

– Хеморагичните трески не се ништо ново, но ККХГ е и треба да се следи и да се види каде се појавила и колку луѓе се заразени. На основа на еден или два случаи нема потреба од паника бидејќи тоа се болести кои нормално се појавуваат во Европа – посочи д-р Дрљевиќ.

Во моментов не постои лек или вакцина за лекување на оваа болест.


Раната дијагноза е важна

Иако малку се знае за фазите на закрепнување, генерално се очекува тие да бидат бавни. Експертите работат напорно за да го спречат ширењето на оваа болест. Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ) соопшти дека превенцијата, раната дијагноза и грижата за пациентите се единствените начини да се избегне ширење на вирусот. Вирусот е главно ограничен на Балканот, заедно со Северна Африка, Шпанија, Турција и Русија, а случаите во Западна и Северна Европа се ретки.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!