Вие имате прво да ја знаете вистината

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Последиците од електронските цигари опасни по живот

ЕКСТРЕМНО честа е продажбата на електронски цигари на база на нафта на малолетници. Овие производи лесно стигнуваат до нашиот пазар преку платформата „Али експрес“.

Нивниот состав не е познат, немаат декларација, ниту име на производителот, а содржат никотин кој е штетен по здравјето. Тие можат да се купат на секој чекор, има наменски продавници и штандови кои ги нудат овие електронски цигари. Националната организација за заштита на потрошувачите (НОПС) предупредува на оваа опасност, нагласувајќи дека е неопходна посилна инспекциска контрола. Веќе неколку години постои производ кој е поопасен од цигарите, поради екстремно високата концентрација на никотин, наречен „снус“.

Достапно е и го користат и средношколците. Станува збор за мелен тутун кој се пакува во вреќи. Се внесува во телото преку усната шуплина, се става на непцата и се топи преку плунката.

Марко Драгиќ од НОПС истакнува дека концентрацијата на никотин е исклучително висока, па често се случува консументот да се онесвести.

– Тој производ никогаш не треба да се продава, бидејќи внесувањето на прекумерни количини може да доведе до смрт – истакнува Драгиќ. – Има проблем што законот не дефинираше поблиску што се смета за тутунски производ за џвакање, па тоа им отвори пат на некои трговци да продаваат „снус“ како легален. Инспекцијата мора да го зајакне надзорот. Имаат можност да земат одредена количина и да анализираат колку е штетен неговиот состав. На тој начин можат да ја забранат неговата продажба и увоз. Нема ни предупредување за здравјето на тој производ, како што е на обичните цигари. Нашите здравствени експерти истакнаа дека тутунската индустрија го промовира „снус“ како нешто помалку штетно, помалку опасно и како средство за откажување од пушење, но дека ништо од тоа не е точно, бидејќи студиите го покажале сосема спротивното. Последиците што може да ги предизвика може да бидат опасни по живот. По три години континуирана употреба може да предизвика рак на усната шуплина, а по пет сигурно ја предизвикува таа болест, а потоа следува рак на грлото, фаринксот, желудникот и панкреасот. Покрај тоа, тој е многу опасен за кардиоваскуларниот систем, бидејќи има многу високи концентрации на никотин. Кога станува збор за зависноста, таа е иста, ако не и поголема, отколку кај другите тутунски производи, бидејќи концентрацијата на никотин е многу поголема. Како што истакнува Драгиќ, продажбата на електронски цигари на малолетници е особено честа појава во Србија.

– Во западните земји нивната потрошувачка е исклучително популарна меѓу младите, па овој негативен тренд се прошири и кај нас – објаснува Драгиќ.

– Производителите и продавачите објаснуваат дека овој производ е дефиниран со Законот за артикли за општа употреба и дека е за инхалација. Поради непрецизната дефиниција во законот, кој гласи „електронски цигари и други системи за вдишување на пареа со или без никотин“, оваа група производи не е доволно контролирана.

Драгиќ посочува дека не смее да се продава тутунски производ на малолетни лица. Тој се прашува како е можно тоа непречено да се направи со електронски цигари кои содржат никотин и се штетни за здравјето. Според него, потребна е посилна инспекциска контрола, бидејќи овие производи може да се купат на секој чекор, има наменски продавници и штандови само за нивна продажба. НОПС неодамна спроведе истражување за информациите на пушачите, кое покажа дека мнозинството, од 1.688 учесници, немаат доволно информации или формирале мислење за алтернативните тутунски производи и не знаат кои се поризични за употреба.

– Тие не ги разликуваат производите врз основа на загревање, што е специјално подготвен тутун во форма на мали патрони кои се вметнуваат во уред што ги загрева, од електронски цигари кои работат на база на масло и испуштаат чадна пареа – објаснува Драгиќ.

– Сите тутунски производи се штетни, но оние на затоплување ги поминале сите студии и тестови на светско ниво и е утврдено дека се помалку штетни од класичните цигари. Во предвид се земаат и нивната помала штета на околината и оние кои седат во близина и не консумираат цигари. Светската здравствена организација проценува дека во Србија има 2,8 милиони пушачи.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!