Вие имате прво да ја знаете вистината

Samsung има НОВА моќна опција: сокријте слики додека вашиот телефон се поправа

Опцијата е овозможена преку опцијата „Нега на батерија и уред“.

Носењето телефон за поправка може да биде голем проблем за приватноста на корисникот. Телефонот содржи огромен број фотографии, разговори по пошта, СМС и системи за инстант пораки, како и други приватни информации. Кога телефонот ќе се расипе, понекогаш нема начин да направите резервна копија на овие работи пред да одите во сервисен центар, па тие се изложени на погледот на сервисниот техничар.

Според информациите објавени од SamMobile, се чини дека Samsung нуди нова опција за приватност наречена Repair Mode. На давателите на услуги им нуди ограничен пристап до системот, што е доволен за да се изврши ажурирање и прилагодување на софтверот, но не и за прегледување на приватните податоци на сопственикот на телефонот. Првиот телефон што ја доби оваа функција е Galaxy S21, засега само во Јужна Кореја. Samsung планира подоцна да го прошири и на други модели, а веројатно да го понуди и на други пазари. Опцијата е овозможена преку опцијата „Батерија и грижа за уредот“, во Поставки. По вклучувањето, телефонот ќе се рестартира во Repair Mode, во кој ќе бидат скриени корисничките сметки, фотографиите и пораките. Сервисните техничари ќе можат да пристапуваат само до апликациите претходно инсталирани на телефонот, а само сопственикот на телефонот ќе може да го исклучи овој режим. Repair Mode е одлично решение кога се скрши екранот или телефонот е скршен, но не е одговор за сите ситуации. На пример, кога телефонот одеднаш ќе престане да работи (не може да се вклучи или е блокиран), корисникот нема да може да го активира. Меѓутоа, ако сметаме дека кршењето на екранот е одговорно за повеќе од 70 проценти од неуспесите, многу корисници ќе можат да ги заштитат своите лични податоци со овој мод.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!