Вие имате прво да ја знаете вистината

ДАЛИ КУЧИЊАТА НАВИСТИНА ЛИЧАТ КАКО СОПСТВЕНИЦИТЕ? Научниците открија дали миленичињата ги добиваат карактеристиките на нивните сопственици

Oбично повеќе на шега се вели дека кучињата се исти како нивните сопственици, односно дека кучето и сопственикот имаат исти карактеристики. Научниците исто така се занимаваа со ова прашање, и тоа повеќе од еднаш, со цел да утврдат дали е тоа навистина така. Значи, дали кучињата можат да учат, односно да го копираат однесувањето и особините на нивните сопственици? Експерти од Универзитетот во Мичиген сакале да истражат какви особини може да научи кучето од својот сопственик. Се покажа дека кучињата на екстровертни луѓе кои се комуникативни, отворени и лесно создаваат нови познанства, исто така ќе станат друштвени и пријатни кон другите кучиња, па дури и со луѓето.

Кучињата на интровертни или позатворени луѓе, иако се посвоени како весели и среќни кученца, ќе станат помалку дружељубиви. Ова е можно дури и со раси познати по нивната смиреност и пријателство. Кучињата кои живеат со луѓе се доста чувствителни на човечките постапки и чувства. Понекогаш се вели дека можат да „прочитаат“ како се чувствува сопственикот, па дури и можат да ги копираат навиките, однесувањето и карактерот на сопственикот. Така, може да се случи кученцето кое знаело да истрча половина метар за минута во вашето друштво да стане мрзливо. На карактерот на кучето, сепак, најмногу влијаат луѓето кои го тренираат кога е кученце. Австриските научници докажаа дека кучето може да ги манифестира негативните емоции и анксиозност на сопственикот, но дека може силно да влијае и на човечките емоции и ставови. Пријателските и гужливи кучиња можат да го подигнат расположението на тажните луѓе и да ги опуштат.

Во ова истражување, сопствениците прво беа испрашувани, за да се утврди дали поседуваат некоја од овие пет особини: невротичност, екстровертност, отвореност за нови искуства, согласност и совесност. Личноста на кучињата исто така беше тестирана користејќи стандардизирани форми, а стотици кучиња учествуваа во студијата, која вклучува мерења на отчукувањата на срцето и реакција на закани, врз основа на испитување на примерок од плунка, што го покажува нивото на кортизол, хормонот на стресот во телото. Д-р Ирис Шоберл од Универзитетот во Виена, која ја водела споменатата студија, вели дека сопствениците и кучињата меѓусебно влијаат кога е во прашање реакцијата на одредени емоции или ситуации. Сепак, човечкото влијание врз кучето е поголемо.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!