Вие имате прво да ја знаете вистината

Зошто има повеќе шеќер во сувото овошје отколку во свежото овошје?

Сувото овошје, како суво грозје и суви сливи, се погодни бидејќи траат долго и се добар извор на витамини, минерали и растителни влакна.

Меѓутоа, кога ќе ги погледнете нутритивните информации за свежото овошје и неговата сушена верзија, најверојатно ќе забележите многу повеќе шеќер и калории по порција во сувото овошје.

Овошјето во дехидрирана верзија не добива дополнителен шеќер. Она што се случува е дека губи волумен. Важно е како го мерите свежото и сувото овошје пред да ги споредите нивните нутритивни вредности.

Овошјето се суши во специјални дехидратори, а може да се остави и на сонце да се исуши природно. Овошјето е готово кога од него ќе исчезне речиси целата вода.

Губењето на вода значи губење на физичката големина, па кога дебелото сочното грозје станува збрчкано, кожесто суво грозје, тоа е многу помало. Истото се случува кога сушите сливи или кога дехидрирате било каков вид на овошје.

Кога ќе споредите свежо и суво овошје по волумен, секогаш ќе најдете повеќе шеќер и калории во сувото овошје. На пример, можете да ставите околу 30 грозје во една шолја, но откако ќе се дехидрираат бобинките, можете да наполните една чаша со повеќе од 250 суво грозје.

Една чаша суво грозје има 116 грама шеќер, а една шолја грозје има околу 15 грама шеќер. Во однос на калориите, една шолја грозје има околу 104 калории, додека една шолја суво грозје има над 480 калории.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!