Вие имате прво да ја знаете вистината

СРБИЈА – Кампусот BIO4 – единствено место на глобалната мапа на истражување и развој во Југоисточна Европа

Името БИО4 означува четири клучни области: биомедицина, биотехнологија, биоинформатика и биодиверзитет. Ќе има површина од 110.000 квадратни метри, ќе се гради етапно, а кампусот БИО4 како единствен простор ќе се простира на околу 20 хектари и ќе вклучува образовни и научно-истражувачки институции со долга традиција. Планирано е да биде на едно место: три факултети на Универзитетот во Белград (Биолошки факултет, Фармацевтска и Биоинженерска група на Технолошко-металуршкиот факултет), осум научни институти (Институт за молекуларна генетика и генетско инженерство, Центар за Одржливо управување со биоресурси и природни производи на Институтот за биолошки истражувања „Синиша Станковиќ“, Институт за медицински истражувања, Институт за мултидисциплинарни истражувања, Истражувачки и развој Институт за вештачка интелигенција на Србија, Институт „Биосенс“,

Институт за кардиоваскуларни болести „Дедиње“ и Институт за примена на нуклеарна енергија (ИНЕП).

Планирано е КАМПУС БИО4 да биде и дел од белградскиот научно-технолошки парк, Центарот за идеи – место за средба на истражувачи и студенти од различни области, како и центри за истражување и развој на домашни и меѓународни компании. БИО4 КАМПУС ќе добие и Центар за експериментални животни (вивариум), објекти за изнајмување на деловните субјекти, но и сместувачки капацитет за посета на предавачи, професори и студенти.

Вкупната инвестиција ќе биде околу 190 милиони евра за изградба, плус уште 100 милиони евра за опрема. Вкупен број на луѓе: околу 1.200 професори и истражувачи и околу 4.000 студенти, плус гости и стопанството Почетокот на изградбата се очекува во првата половина на 2023 година, а вселувањето на кампусот БИО4 во првата половина на 2025 година.

Амбицијата на BIO4 Campus е да стане првиот ваков кампус во регионот на Југоисточна Европа и признато место на глобалната мапа на истражување и развој. БИО4 ќе овозможи побрза и поефикасна транзиција на здравствениот систем кон модерна, иновативна дијагностика и третмани, базирани на податоци и најнови научни сознанија. BIO4 Campus ќе биде дом на цела низа современи дијагностички алатки, кои се исто така важен дел од секое истражување.

На едно место ќе се вршат современи дијагностички тестови кои ќе обезбедат значителни заштеди и потенцијални приходи за државата. Сè повеќе, модерната медицина се дефинира со таканаречените 4Ps: предвидувачка, превентивна, персонализирана и партиципативна – а кампусот БИО4 ќе им помогне на граѓаните на Србија да бидат дел од тој глобален тренд.

Во рамките на кампусот БИО4 ќе се формираат национални бази на генетски ресурси (биобанки) со големо количество податоци (од микроорганизми и растенија, преку животински до човечки гени), што само по себе е витален национален ресурс. Со развојот на нови, модерни насоки на научниот развој, како што е синтетичката биологија, BIO4 Campus ќе стане место каде што истражувачите ја обликуваат иднината на општеството преку иновативни идеи, откритија и примена на мултидисциплинарни технологии во здравството, земјоделството и исхраната, заштитата на животната средина. и индустрија – со цел да се создаде подобар живот за граѓаните и да биде носител на економскиот развој на Србија во годините и децениите што доаѓаат.

Паралелно со градежните работи ќе биде обезбедена и најсовремена опрема и лаборатории, а ќе им бидат достапни на станарите од кампусот БИО4. Една од целите е жителите на кампусот да станат важни корисници на голем број програми и иницијативи кои ја финансираат науката и истражувањето.

Паралелно со развојот на проектна документација за инфраструктура, БИО4 станува моќна платформа за соработка помеѓу различни учесници. Веќе започнаа неколку заеднички проекти од областа на биомедицината и вештачката интелигенција, како меѓу националните научни институти, така и со компании. Голем е интересот од меѓународни фармацевтски и слични компании, како и од домашни компании и стартапи.

БИО4 почна да ја собира и српската дијаспора Дваесетина светски познати научници, основачи на стартапи, инвеститори и корпоративни директори веќе го изразија својот интерес за давање поддршка за поврзување на учесниците на БИО4 со глобалната заедница.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!