Вие имате прво да ја знаете вистината

Затворени три популарни плажи на Тасос: “Грците доволно заработија оваа година, па им се може…”

Поради високите температури во Грција и ризикот од пожари, затворени се трите најпопуларни плажи на Тасос. Грчките власти воведоа посебни мерки за заштита на локалното население и туристите.

Пристапот е забранет на најпопуларните плажи – Порто Вати, Мермерна и Парадајс, а ограничен е и сообраќајот на одредени патишта. На туристите им се советува да не одат во селата во внатрешноста на островот, како што се Теологос, Казавити, Кастро, Мариес. Исто така, се советува во наредните денови населението и туристите да изберат некои полесно достапни плажи.

“Поради сушата и силните ветрови, ризикот од пожар е многу висок, особено во јужна Грција. Оваа состојба ќе трае неколку дена“, предупреди грчкото биро за метеорологија.

Нашите туристи кои сега се на Тасос на социјалните мрежи истакнуваат дека на плажите има пожарникари и дека никој не може да помине.

“Денеска отидовме на Мермер Бич и не вратија назад, пожарникарите го затворија патот и нема пат“, напишаа тие на социјалните мрежи.

Туристите се бесни поради ваквата состојба и се жалат на социјалните мрежи. Тие се лути на грчките власти бидејќи им го оневозможуваат пристапот до најпопуларните плажи на Тасос, а во исто време ги покачуваат цените на сите производи и услуги. Тие забележуваат дека Грците морале да направат пристапен пристап до плажите за кои дошле на островот Тасос.

“За плажите разбирам, но не за селата. Значи, никој не оди на обиколка на Тасос за да предизвика нешто намерно, туку за одмор? Мислам дека Грците заработија доволно оваа година, па им се може…”

“Продавате прескапи аранжмани, а потоа го ограничувате движењето на луѓето. Пишувајте убаво за луѓето да седат дома. Или уште подобро, да испраќаат пари и да останат дома“, е еден од коментарите.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!