Вие имате прво да ја знаете вистината

Климатската криза сериозно се заканува: За прв пат во историјата изворот на Темза се помести 8 километри низводно

Изворот на реката Темза во Англија за прв пат во својата историја се поместил осум километри низводно.

Иако делови од коритото на реката Глостершир редовно се сушат во текот на летото, експертите велат дека фактот што Темза се издига толку далеку низводно е загрижувачки знак за влијанието на климатската криза.

Доаѓа по неколку недели суви периоди и температури кои надминаа 40 степени Целзиусови во делови од Обединетото кралство минатиот месец.

Кристин Колвин, директорка на Rivers Trust, организација за заштита на животната средина, рече: “Она што го гледаме на изворот на познатата река Темза е за жал симболично за ситуацијата со која се соочуваме низ целата земја, сега и во иднина. Иако е не е невообичаено изворот да е сув во лето, да се види како реката тече осум километри низводно е без преседан. Климатската криза предизвикува и ќе предизвика уште поекстремни временски услови, вклучувајќи суши и топлотни бранови. Ова претставува сериозна закана за реките и, како резултат на тоа, за поширокиот пејзаж“.


Rivers Trust,повикува на поддршка за домаќинствата за да се намали употребата на вода, како што се инсталирање тоалети со низок проток и резервоари за вода, и одржлива дренажа, вклучувајќи градини за дожд, мочуришта и пропустливи асфалтирање за да се обноват локалните резерви на подземни води.

Реката Темза традиционално е долга околу 346 километри и тече источно од Котсволдс до Лондон и се влева во Северното Море.

Таа е втората најдолга река во Обединетото Кралство, по Северн, и е домаќин на годишните бродски трки меѓу Оксфорд и Кембриџ.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!