Вие имате прво да ја знаете вистината

Аферата која со денови ја тресе Хрватска – Ова е најверојатната причина за смртта на новинарот Владимир Матијаниќ (фото)

Index.hr дојде во посед на првите наоди на патологот кој ја изврши обдукцијата на новинарот Владимир Матијаниќ. Врз основа на ова откритие и сите други информации и консултации со неговата партнерка Андреа Топиќ, експертите со кои разговарале дошле до заклучок која е најверојатната причина за смртта на Матијаниќ, пишува Index.hr.

Важно е да се истакне дека ќе треба да се чекаат хистолошките наоди и можеби некои други наоди за да се дознаат уште повеќе детали за развојот на неговата болест, односно колку долго пред неговата смрт се развивале некои работи, но сепак може да се каже дека Матијаниќ ќе имал шанса доколку на самиот почеток на инфекцијата бил хоспитализиран и под постојан надзор или примал лекарства. Тој немал никакви шанси дома и починал на 5 август во попладневните часови.

Корона, тешко воспаление на белите дробови и срцевиот мускул

Наодите покажаа дека Матијаниќ имал КОВИД-19 и тешка форма на пневмонија, која била резултат на инфекција со коронавирус, т.н. билатерална интерстицијална пневмонија.

Во исто време со короната, имаше воспаление на срцевиот мускул, што доведе до фактот дека срцето не може да ја извршува својата функција. Лаички кажано, не можеше да пумпа крв, што веројатно беше причина за значителната слабост на која се жалеше телефонски со медицинските работници.

Да потсетиме, Матијаниќ изјави дека се чувствувал толку уморен и исцрпен што не можел да оди, дури ни до тоалетот, но и покрај тоа, никој од медицинските работници не сметал дека е потребно да го хоспитализира Матијаниќ.

Експертите толкуваат дека постои нешто што се нарекува NYHA Score, едноставна скала која се користи при срцева слабост која оди од 1 до 4. На таа скала, Матијаниќ во тој момент веројатно бил на 3. Фактот дека човек не може да оди неколку чекори или тоа отежнато дишење при мирување е клинички значајно и секој медицински професионалец треба да ја разгледа можноста за срцева слабост.

Бидејќи имаше значително оштетување на белите дробови и уште позначајна срцева слабост, се разви масивен пулмонален едем. Срцето не можело да пумпа крв, останало во крвните садови на белите дробови и течноста од крвните садови се излевала во белите дробови, што довело до прекин на дишењето и на крајот смрт.

Покрај белите дробови, течност се акумулирала и околу срцето (хидроперикардиум), што дополнително ја ослабувало способноста на срцето за работа поради притисокот врз срцевиот мускул.

Веројатно подолго време бил заразен

За да може оштетувањето на срцето кај миокардитисот да биде значајно, треба да помине одредено време од почетокот на инфекцијата со корона, но тешко е да се каже колку траела во неговиот случај. Со други зборови, можно е Матијаниќ да бил заразен неколку дена пред да му биде дијагностициран КОВИД-19. Одговорот на тоа прашање можеби би можел да го даде хистолошка анализа, чии резултати допрва треба да пристигнат.

Храна била пронајдена и во малите гранки на белите дробови на Матијаниќ. Тоа може да биде резултат на аспирација, т.е. вдишување парче храна. Имено, во текот на телефонскиот разговор Матијаниќ споменал и гушење. Меѓутоа, храната во белите дробови може да биде и резултат на реанимација, т.е. реанимација при која се притискале градите. Со оглед на тоа дека храната била во многу мали белодробни гранки, тоа секако не била причина за смртта бидејќи големите дишни патишта останале отворени и во нив не биле пронајдени остатоци од храна.

Сјогреновата болест требаше да се сфати посериозно

Кога станува збор за интерстицијална пневмонија, не е сосема јасно дали тоа е манифестација на Сјогреновата болест, во согласност со претходните сомневања во неговите дијагнози, или дали е предизвикана од КОВИД-19 или дали е предизвикана од двете состојби. Без хистологија, со можна имунохистохемија, нема да биде можно да се знае ова како фина дистинкција.

Познато е дека белодробната манифестација на Сјогренов е главен фактор на ризик за развој на тешка форма на болеста кај која било пневмонија, а особено кај корона. Со други зборови, тоа што Матијаниќ боледуваше од Сјогренов синдром требаше да се сфати сериозно од самиот почеток.

Мали крварења во алвеолите и интерстициумот се можни последици од реанимација или целокупната состојба. Тие се исклучени од описот како главна причина за смрт.

Едемот на мозокот веројатно бил резултат на реанимација, но и прекин на протокот на крв, што пак е резултат на срцева слабост. Но, многу е малку веројатно дека тоа би можело да биде причина за смртта.

Заклучок за причината за смртта

Експертите заклучуваат дека пулмоналниот едем веројатно бил непосредна причина за смртта, а бил предизвикан од миокардитис, односно воспаление на срцевиот мускул, како и билатерална пневмонија. Главната причина за смртта беше корона, болеста што ја започна споменатата серија.

Друга значајна состојба која придонела, но не била причинска поврзана со смртта, е Сјогренов синдром со белодробна манифестација.

Врз основа на ова толкување, може да се каже дека Матијаниќ ќе имал шанса да бил хоспитализиран и под постојан надзор на самиот почеток на инфекцијата.

Може да се заклучи и дека ќе имал шанса да примал антивирусен лек “ремдесивир” кој го немало или пак Паксловид кои се уште не се ни почнале да се примаат во Хрватска, бидејќи Министерството не го разгледувало важно е да се нарача директно од производителот, заобиколувајќи ги централните набавки, и покрај тоа што во последните денови тие се на самиот врв во Европа и светот по бројот на смртни случаи од коронавирус на милион жители.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!