Вие имате прво да ја знаете вистината

ДА НЕ СЛУШНЕ ЗЛОТО: Зошто чукаме во дрво, дали тоа НАВИСТИНА има ефект и што всушност ЗНАЧИ?

Без разлика дали верувате во одредени работи, или воопшто не сте склони кон суеверие, има моменти кога сигурно ќе тропнете во дрво ,,да не чуе злото.”

Вообичаено чукањето во дрво се користи за да се одбегне или да се одбегне лошата среќа, а иако овој израз е познат долго време, неговото потекло е сосема непознато. Во културите кои ја користат оваа практика, дрвото се чука за да се „избрка“ лошата среќа и да се поздрави „богатството“ или добрата среќа. Во модерното време, се верува дека ако тропнете на дрво кога кажете дека имате среќа, нема да го изгубите и ефективно ќе се заштитите од губење на среќата.

Терминот најчесто се користи кога „влогот“ е голем. Кога зборуваме за нешто важно и чувствуваме дека работите или настаните се премногу добри за да бидат вистинити, чукаме во дрво откако им ја кажуваме на другите нашата добра вест. „Кучање“ е со непознато потекло, но е дел од народниот јазик, на пример во Велика Британија потекнува од 19 век.

Честопати, традицијата е поврзана со древните пагански култури, кои верувале дека духовите живеат во дрвјата. Се сметало дека чукањето на дрво ги повикува духовите за заштита. Други веруваат дека традицијата можеби потекнува од детска игра.

Дали навистина функционира чукањето во дрво?

Бидејќи се работи за суеверие, нема докази дека кажувањето на фразата или физичкото чукање во дрво навистина функционира. Сепак, исто така нема сомнеж дека некому може да му даде мирна совест.

Студиите, всушност, покажаа дека „чукањето во дрво“ може да ги намали нашите стравови, наместо да спречи лоши работи да ни се случуваат. Во една студија од 2014 година, истражувачите открија дека суеверија како ова се ефикасни во намалувањето на очекуваните негативни последици. Исто така, една студија од 2010 година истражуваше како поседувањето шарм може да ја зголеми самодовербата на една личност, што доведува до повисоки цели и очекувања. И, исто така, не е практика ограничена на западната култура.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!