Вие имате прво да ја знаете вистината

ЗАПАДЕН БАЛКАН ПОВТОРНО ВО ФОКУСОТ НА АМЕРИКА: Два закони се подготвени за поцврста врска

Сузана Грубјешиќ вели дека значајна е поддршката која ја даваат на Отворен Балкан како автохтона регионална иницијатива, која дојде од Белград и од претседателот Вучиќ.

Друг сосема сигурен знак дека Америка уште поцврсто ќе се прилепи за Западен Балкан е предлог-законот претставен од двопартиска група американски сенатори.

УКРАИНА КАКО ПОВОД

Станува збор за предлог-закон познат како Закон за демократија и просперитет на Западен Балкан, како и предлог-закон за посебни санкции за сузбивање на дестабилизирачките активности на Западен Балкан. Иако целта на овие акти, поддржани и од републиканските и од демократските сенатори, е поддршка на економскиот развој, трговијата и борбата против корупцијата, нема сомнеж дека новиот механизам во рацете на САД навлегува длабоко во геополитичките и политичките пори на регионот. Впрочем, сенаторите не кријат дека причината за оваа акција е руската инвазија на Украина. Потпретседателката на Центарот за надворешна политика Сузана Грубјешиќ вели дека оваа иницијатива од двете страни и’ дава на Америка посилен инструмент за борба против корупцијата и руското и кинеското влијание на Западен Балкан.

ПРОТИВ КИНЕСКОТО ВЛИЈАНИЕ

– Целосно се заснова на извршната наредба што претседателот Бајден ја донесе во јуни 2021 година, а тоа ќе го зајакне механизмот за борба против корупцијата во Западен Балкан и ќе го поттикне економскиот развој. Значајна е и поддршката што ја даваат на Отворениот Балкан како автохтона регионална иницијатива, која дојде од Белград и од претседателот Вучиќ. Војната во Украина и руската агресија го вратија американскиот фокус на Западен Балкан, бидејќи интеграцијата на регионот во евроатлантските структури остана недовршена работа. Второ, сè повеќе се посветува внимание на присуството на Кина во регионот, што може да значи зголемен американски ангажман – додаде таа.

Демократската сенаторка Жана Шахин, која ги претстави двата нацрт-закони, истакна дека иницијативата доаѓа во услови на зголемена загриженост во Западен Балкан поради војната во Украина. Оценката е дека односот на САД кон регионот е клучен во овој момент кога, како што рече, очигледни се намерите на рускиот претседател Владимир Путин да шири „малигно влијание низ Источна Европа“, поради што пристапот на регионот кон EU и NATO треба да се зајакнат.

– Новиот двопартиски нацрт-закон ја зајакнува трговијата и инвестициите меѓу САД и Западен Балкан, а истовремено се бори против корупцијата со усвојување специјален закон за санкции против дестабилизирачките актери. Сето ова го отвора патот за пошироки евроатлански интеграции – рече Жана Шахин. Американските сенатори во предлог-законот го поддржаа заедничкиот регионален пазар и иницијативата Отворен Балкан, која, според нив, има голем потенцијал за подобрување на економските услови во регионот.

Пратеници заедно!

ГЕРМАНИЈА И САД МОЖАТ МОЖАТ ДА ОБЕЗБЕДАТ ЧЛЕНСТВО ВО ЕУ НА ЗЕМЈИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН

Германскиот пратеник за Западен Балкан, Мануел Сарацин, по средбата со специјалниот пратеник на САД за истиот регион, Габриел Ескобар, изјави дека Германија и Америка имаат заеднички интерес во тој дел од Европа и дека можат да обезбедат членство во ЕУ за балканските земји.

– Прекрасно е да се посети специјалниот пратеник Ескобар во Вашингтон. Германија и САД имаат заеднички интерес за Западен Балкан. Заедно со нашите европски партнери можеме да го обезбедиме патот на регионот кон ЕУ. Се гледаме наскоро – напиша Сарачин на Твитер.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!