Вие имате прво да ја знаете вистината

ЛИКВИДИРАН НА ГРОБИШТА: Католички свештеник убил млад човек со албинизам за да му продаде делови од телото

Судот во Малави осуди католички свештеник на 30 години затвор за брутално убиство на албино маж во 2018 година, чии делови од телото сакал да ги препродаде на црниот пазар.

Судијата при изрекувањето на казната рече дека свештеникот Томас Мугоша планирал да го продаде телото на 22-годишниот Мекдоналд Масамбука. Масамбука е убиен на гробиштата каде што дошол откако луѓе кои биле блиски му кажале дека нашле девојка со која тој би сакал да се ожени и дека треба да се запознаат. Младиот човек бил пријавен за исчезнат во февруари 2018 година. Делови од неговото тело биле откриени еден месец подоцна, а рацете и нозете му биле отсечени, пишува Телеграф. Малави е една од најопасните земји во светот за луѓето со албинизам – недостаток на пигмент во кожата, косата и очите, бидејќи нивните делови од телото се користат за правење „магични напивки“ и бројни ритуали.

Судијата при изрекувањето на казната рече дека свештеникот Томас Мугоша планирал да го продаде ткивото на 22-годишниот Мекдоналд Масамбука. Масамбука е убиен на гробиштата каде што дошол откако луѓе кои биле блиски му кажале дека нашле девојка со која тој би сакал да се ожени и дека треба да се запознаат.

Младиот човек бил пријавен за исчезнат во февруари 2018 година. Делови од неговото тело биле откриени еден месец подоцна, а рацете и нозете му биле отсечени – пишува Телеграф.

Малави е една од најопасните земји во светот за луѓето со албинизам – недостаток на пигмент во кожата, косата и очите, бидејќи нивните делови од телото се користат за правење „магични напивки“ и бројни ритуали.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!