Вие имате прво да ја знаете вистината

Тирана ја достави својата резолуција до Советот на Европа со која сака да го поништи извештајот на Дик Марти

ТИРАНА не се откажува од обидот да го поништи извештајот на Дик Марти усвоен од Советот на Европа, со кој се разоткри дека водачите на терористичката ОVК извршиле монструозни злосторства и тргувале со органи на убиени Срби.

Имено, Постојаната мисија на Албанија до сите земји членки на СЕ ја достави Резолуцијата за неоснованоста на тврдењата за нелегална трговија со човечки органи во Косово и Албанија, усвоена во албанскиот парламент на 21 јули. Во придружната белешка, деловите од резолуцијата кои содржат тврдење дека изјавите од извештајот на Дик Марти и по десет години истрага не се докажани, не се засновани на факти.

Упатена е покана и до Парламентарното собрание на SE да подготви нов извештај во кој ќе ги разгледа наводите за нелегална трговија со човечки органи во Албанија и Косово.

Ивица Дачиќ, кој ја предводеше српската делегација во PSSE на претходната собраниска седница, повтори дека овие обиди на Албанија се залудни, бидејќи никогаш не се случило оваа организација да ги ревидира резолуциите што беа донесени претходно, а нема ни сега.

– Ова се неуспешните обиди да се оспорат сериозните обвинувања за трговија со органи, поради што е формиран Специјализираниот суд во Хаг.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!